Sådan gør du din bolig klar til det nye år

7. jan. 2022

2021 har uden tvivl været et langt og kompliceret år for størstedelen af os. Med et utal af uforudsete udfordringer, stor mangel på kvalitetstid med familien, samt en semi-konstant overflod af dårlige nyheder, har coronakrisen efterladt sig mærkbare spor i vores hverdag. Men med 2022 kommer muligheden for fornyelse, og hvad kunne være en bedre start på det nye år end en komplet overhaling af din bolig? Kom nemt og sikkert nullermænd og desorganisation til livs ved hjælp af vores tips til effektiv hovedrengøring.

 

Hovedrengøring – hvornår og hvorfor?

En daglig og/eller ugentlig rengøring er sjældent grundig nok til at komme helt i bund med den årelange ophobning af snavs og smuds. Derfor er det vigtigt at sætte den nødvendige tid af til hovedrengøring en til to gange årligt. Størstedelen af os har gjort en tradition ud af at gemme hovedrengøringen væk indtil begyndelsen af forårs- eller efterårssæsonen, da vejret tillader os lidt mere i forbindelse med udluftning af bl.a. dyner og tæpper. Men det er mindst lige så effektivt at foregribe den her i startjanuar, især hvis du har tid og overskud.

Læs også: Familieaktiviteter som styrker sammenholdet

 

Før du går i gang

Det er de færreste der faktisk nyder at gøre rent, derfor er det klogest at sigte efter et flot resultat allerede i første forsøg. Hovedrengøringen som disciplin er ikke kun supertidskrævende, men også udmattende, så undgå så vidt muligt at skabe unødvendigt arbejde for dig selv. Det kræver dog at man er velforberedt, veloplagt og eftertænksom så vær klar på at kigge dit udstyr igennem før du starter. Har du anskaffet rene karklude? Er støvsugerposen blevet udskiftet? Ligger der gummihandsker og svampe klar til brug? Overvej hvad du får brug for, samt hvordan og hvorledes du vil tilgå arbejdet. Få styr på de sidste detaljer før du finder moppe og spand frem.

Læs også: Miljørigtige rengøringsmidler du kan lave selv

 

Ryd op og sæt på plads

Sørg for at du har fået ryddet møbler, legetøj, nips og andet af vejen før du påbegynder rengøringsprocessen. Særligt før gulvvask, afstøvning og støvsugning. Jo færre ting, der står i vejen for dit udstyr, jo nemmere bliver det at udføre opgaven. Mange af os er blevet så vant til at leve i kontrolleret kaos, at vi ikke rigtig føler et behov for reorganisation indtil vi står og mangler noget vigtigt. Så nyd godt af den afsatte tid, samt de efterfølgende tips til grundig hovedrengøring, og sæt alting på rette plads så snart du er færdig med de mere tidskrævende discipliner. Det kan også betale sig at få gennemgået både køkken- og garderobeskabe, så find gerne en sort affaldssæk frem og få alle uønskede ejendele frasorteret.

 

Afstøv vægge og lofter

Start med afstøvning af vægge og lofter før du giver dig i kast med gulvvask eller støvsugning. På denne måde undgår du at skulle rengøre gulvet mere end en enkelt gang. Brug en langskaftet støvekost til at feje både vægge og lofter. På denne måde kommer du hurtigt af med gammelt spindelvæv og uventede støvskyer. En tør mikrofiberklud viklet om kostehovedet kan føre til en grundigere afstøvning af svært tilgængelige områder, mens en let fugtet mikrofiberklud er ideel for nymalede vægge. Oplever du særligt stædige pletter kan du hælde en blanding af vand og opvaskemiddel på sprøjteflaske. Det kan dog ikke anbefales at bruge denne mikstur i rengøringen af porøse overflader.

 

Tør døre og træpaneler af

Hvad angår rengøringen af døre og træpaneler er valget af rengøringsmiddel helt afhængigt af den enkeltes overfladebehandling. Eksempelvis er det smartest at bruge opvaskemiddel i aftørringen af blanke glasoverflader. Sæbe-, lud- og oliebehandlede overflader nyder dog bedre af sæbebaserede rengøringsmidler. Vær derfor opmærksom på hvilken overfladebehandling dørene i dit hjem har underlidt. Husk også at aftørre alle dørhåndtagene med en opvreden klud og en lille sjat universalrengøring, da disse hyppigt spreder bakterier.

 

Puds vinduer og vask gulv

Det anbefales at rengøre vinduer ca. 3-4 gange om året, og selvom det sagtens kan gøres i stort set alt slags vejr, anbefales det ikke at pudse vinduer i sommer- eller vintertiden. Her er der nemlig stor risiko for, at vandet enten fordamper eller fryser til før du får det anvendt. Brug gerne en lille tandbørste til at komme af med bl.a. det spind der ofte sætter sig på falsen. Selve ruden kan vaskes med klud og sæbevandsopløsning. Gulvet skal altid støvsuges og vaskes som noget af det sidste. Bliv klar på hvilken gulvtype du har at gøre med, så du ikke bruger det forkerte rengøringsmiddel. Dette kan nemt gå hen og gøre skade på længere sigt. Det er nemlig ikke alle gulve der har godt af universalmiddel.

 

Find hjælp på Pinploy

En veludført og dybtgående afrensning kan være noget af det mest tilfredsstillende i verdenen. Men det er hårdt arbejde, selv med de rette tips og tricks til udførlig hovedrengøring. Har dit hjem brug for en opfriskning, men kan du ikke selv overskue udførelsen af en så krævende opgave? Der er altid hjælp at finde på Pinploy. Læg en opgave på vores app eller hjemmeside og find gode tilbud på hus- eller lejlighedsrengøring i dit lokalområde.

 

Klik her og find hjælp til rengøringen af din bolig

Andre Blogs

Pinploy bliver til Handyhand

Pinploy bliver til Handyhand

Pinploy.dk kommer fremadrettet til at hedde handyhand.dk. Indenfor de næste 1-3 måneder vil Pinploy blive rykket handyhand.dk og pinploy.dk hjemmesiden vil forsvinde – men bare rolig, ingen af dine opgaver og anmeldelser vil forsvinde! Så hvorfor bliver Pinploy til handyhand? Pinploy.dk overtager handhand.dk – og dermed kan vi kombinere Pinploys teknologi med Handyhand’s eksisterende netværk. […]

Foråret banker på døren, er du klar?

Foråret banker på døren, er du klar?

Efter en lang og hård vinter, så er vi alle sammen ved at være klar til, at årstiden skifter. Det sidste sne er snart faldet og med det varmere vejr kommer der også nye muligheder. Dyrene og blomsterne er på vej frem i naturen igen, og det samme gør sig gældende for os mennesker. Du […]

Familieaktiviteter, som styrker sammenholdet

Familieaktiviteter, som styrker sammenholdet

Familielivet kræver nærvær og tid, for at sammenholdet kan styrkes og kærligheden kan vokse sig endnu større. Den gyldne balance mellem familieliv og arbejdsliv kan dog være svær at finde. Hos Pinploy har vi et ønske om, at familier med en travl hverdag, kan få mere tid til hinanden. Derfor har vi skabt en platform, […]