dansk

Beskæring af æbletræ

Beskæring af æbletræ

At lære at beskære et æbletræ korrekt er vigtigt, hvis du vil have lækker frugt i din have. Æbletræer kræver en vis vedligeholdelse og årlig beskæring for at forblive i god form.

Da æbletræer producerer frugt på langlivede forgrenede frugtsporer, kræver de ikke så meget arbejde som visse andre frugttræer. Du kan endda vente et par år, før du overhovedet behøver at beskære. Læs videre for at lære, hvordan du beskærer et æbletræ og holder det sundt og raskt i mange år fremover.
 

Forstå hvordan dit æbletræ producerer frugt

Beskæringsprocessen har meget at gøre med, hvordan dit æbletræ producerer frugt. Æbletræer vil gennemgå omfattende ny vækst hvert år inklusive nye skud og vækst af eksisterende grene. Der dannes en ring eller et bånd af væv omkring skuddene, og det er vigtigt at kunne få øje på dette, når det kommer til beskæring. Træet vil skyde nye blomsterknopper hver sommer som også åbnes ved det efterfølgende forår.
 

Vigtigheden af ​​at beskære dit træ

Den korrekte beskæring af et æbletræ fører til bedre frugtproduktion. Hvis der er for meget skygge ved træets indre, vil du se et fald i blomstringen og svækkede grene. Sollyset giver dit  træ styrke, så beskæring hjælper med at åbne træets krone og forbedrer luftcirkulationen hvilket mindsker risikoen for sygdom.
 

Beskæring fjerner også døde og svækket grene, mens du samtidig holder dit træ indenfor en rimelig størrelse og form. Dit træ har begrænset næringsstoffer, så beskæring hjælper det med at give mere direkte energi til det, der er siddende tilbage.
 

Hvornår skal du beskære dit æbletræ

Den bedste tid på året til at beskære et æbletræ er sen vinter eller tidlig forår, da dit træ stadig er i dvale på dette tidspunkt. Målet er at beskære det før den aktive vækst begynder. Det vil være nemmere at se og undgå træets knopper på dette tidspunkt. Hvis du ønsker at lave sommerbeskæring, så beskær ikke for meget på dette tidspunkt, da det kan svække træet og reducere frugtstørrelse og kvalitet.
 

Sådan beskærer man et æbletræ

Der er nogle typisk anvendte måder at forme og beskære et æbletræ på:
 

 1. En naturlig form. Dit træ vokser til et stort træ, der generelt fører til mindre æbler.
 2. Dyrkes til en bestemt form med en hovedkrone og flere sidekroner eller to eller flere primære grene hvis det skal passe til et mindre område. 
 3. En form, der vil vokse langs en væg og bruger denne som støtte.
   

Du kan vælge mellem et udtyndingssnit eller et hovedsnit, hvor den store forskel er, hvor mange skud og grene der fjernes. Et udtyndende snit reducerer antallet af grene, og et hovedsnit øger dem ved at fremme skudvækst.
 

For at udføre disse to snit skal du gøre følgende:

 1. Udtynding: Fjern et skud eller en gren helt ved bunden.
 2. Hovedsnit: Fjern skuddet eller grenen, så en del af det bliver på træet, så du blot skærer grenen ned.
   

Træbeskæring i 5 trin

 1. Vurder størrelsen og formen af ​​træet. Undersøg hvor de døde grene og kviste er, samt om der skal forkortes nogle grene.
 2. Fjern dødt eller beskadiget træ samt nyt vækst der kommer fra bunden af ​​stammen. Brug et udtyndingssnit hvis en gren er død, og et hovedsnit for at fjerne dele af en gren.
 3. Fjern grene i toppen af ​​træet, og fra siderne hvis nødvendigt, for at skabe den overordnede størrelse og form.
 4. Åbn kronen ved at fjerne grene, der sidder for tæt, og de grene der vokser tilbage ind imod midten af ​​træet.
 5. Trim omkring 20-30% af den aktive vækst.
   

Tips til at forbedre din beskæring af æbletræer

Følgende er nogle praktiske tips du skal huske på, når du beskærer et æbletræ:
 

 • Undgå overbeskæring især hvis du ikke har beskåret dit træ i nogle år. 
 • Beskæring belaster dit træ. Begræns derfor stressen af træet ved at beskære med mindre kraft. Dermed hjælper du træet til at hele hurtigere.
 • Hvis du har to blomstrende grene tæt på hinanden, så beskær altid den med færrest skud, da denne vil producere mindre.
 • Fjern store grene der sidder på mindre områder i træet.
 • Du kan udvælge, hvilke grene der skal beskæres ud fra den vinkel, de vokser i. Fjern dem, der vokser lige op eller ned, eller dem der er for store og kraftige, så de skygger på de nedre grene.
 • Undgå at beskære nyplantede træer indtil de begynder at give frugt.
 • Sørg for, at du altid fjerner de grene der skåret af, da mulige sygdomme herfra kan spredes til resten af træet.
   

Få det bedste ud af dit æbletræ

Med den rette mængde beskæring og korrekt udførelse får du et sundt og stort æbletræ, der vil se godt ud i haven og give dig frugt i mange år.
 

Hvis alt dette lyder godt, men du ikke selv er helt tryg ved beskæringsprocessen endnu, så hyr en professionel til lave beskæringen for dig. Du vil kunne finde masser af erfarne gartnere, der kan  hjælpe med forskellige slags beskæring, oprydning i haven og plantning af blomster. Det er simpelt at finde hjælp til alle disse ting på Pinploy, og du kan gratis lægge din opgave op på platformen og modtage tilbud.
 

FAQ

 • Den bedste tid på året til at beskære et æbletræ er sen vinter eller det tidlige forår, da dit træ stadig er i dvale på denne tid af året. Du kan lave lidt let beskæring om sommeren, men sørg for, at dette ikke er nær så dybdegående som din vinterbeskæring. Målet er at beskære før aktiv vækst begynder, og det vil være nemmere at se og undgå knopperne på dette tidspunkt.

 • Når du beskærer et æbletræ, skal du forsøge at trimme omkring 20-30% af den aktive vækst. Det er vigtigt at man er i stand til at se, hvor den nye vækst starter, hvilket gøres ved en ring eller et bånd af væv, der vil danne sig omkring skuddene.

 • For at beskære et forvokset æbletræ korrekt skal du fjerne det døde eller beskadigede træ samt enhver ny vækst, der kommer fra bunden af ​​stammen. Derefter skal du fjerne alle døde grene og andet dødt træ helt. Fjern grenene i toppen af ​​træet, eller i siderne for at skabe en mere håndterbar størrelse og form. Sørg for at åbne kronen ved at fjerne for tætsiddende grene, så der kan komme lys og luft ind.

 • Da det sker inden for foråret, kan du bestemt beskære dit æbletræ selvom det blomstrer. Faktisk vil det være nemmere at identificere og fjerne nogle af ​​de grene, der ikke klare vinteren ved at se, hvor der er ny vækst på denne tid af året.