dansk

Hvordan beskærer man roser

Hvordan beskærer man roser

Det er en vigtig del af rosers blomstring og livscyklus, at de bliver beskåret hver sæson. Det giver nye skud lov til at spire efter den hårde vinter, og du vil få mest muligt ud af dine blomster.

 

Hvorfor beskære roser

En rosenbusk har rigtig godt af at blive beskåret hver sæson. Det giver nye skud og blomster mere gunstige forhold og lader buskene stå rigtig flot ved hver blomstringstid. Buske som derimod ikke beskæres vil sandsynligvis stadig have blomster, men i et færre antal og mindre flotte.

 

Ved at beskære sine roser, så er man også med til at holde planterne mere sunde. Beskærer du roserne i den sene vinterperiode, så kan du fjerne døde skud og forgreninger af busken inden den næste blomstring. Det reducerer også risikoen for, at disse forgreninger får sygdomme som kan spredes til resten af planten. Det kan i den forbindelse også være en fordel at fjerne døde plade og planter omkring busken, så du mest muligt undgår svampe.

 

Hvornår beskærer man roser

De fleste rosenbuske skal som udgangspunkt beskæres i den sene vinterperiode, når blomsterne er i hvile. Nogle buske vil stadig have aktiv blomstring på denne tid, men det er stadig helt fint at beskære disse. Er du i tvivl, så kan det være værd at undersøge din specifikke slægt af rose nærmere. En for tidlig beskæring er ikke ødelæggende for planten, men kan give færre blomster næste sæson. Husk dog ikke at beskære planten imens der er frost.

 

Sådan beskæres roser korrekt

Det er vigtigt at have en skarp beskæresaks og et tykke par handsker til havearbejde, inden du går i gang med at beskære. Du kan eventuelt også have en beskæresav med til dit arbejde. Arbejder du på flere forskellige typer af rosenbuske, så husk da at disinficere dine værktøjer imellem du arbejder på de forskellige buske.

 

Som hovedregel skal der klippes cirka en tredjedel fra toppen ned på stilken af roserne. Er busken særligt høj og hurtigvoksende, så kan du godt slippe af sted med at klippe længere nede på planten. Selve beskæringen kan gøres efter følgende trin:

 

1. Beskær de øverste dele af busken

Start med at beskære de øverste dele over selve busken. Det er her, hvor det som regel er bedst at klippe cirka en tredjedel ned på udstikkende grene og stilke. Husk at fjerne alt materiale, som du beskærer, fra resten af planten. Du kan også med fordel rydde op omkring bunden på planten. Det vil lette det efterfølgende arbejde for dig.

 

2. Fjern gamle vækster og døde grene fra buskens stamme

Du vil sandsynligvis have nogle buske, hvor der er små grene, visne udvækster, og døde grene omkring den nederste del af plantens stamme. Det er vigtigt at fjerne dem, og smide dem helt ud efterfølgende. Lader du dette materiale blive liggende, så kan det hurtigt give ophav til sygdom. Det kan her være nødvendigt at bruge en beskæresav.

 

3. Skær busken helt til

Herefter er det tid til at vælge, hvordan dine buske skal komme til at gro ved næste sæson. Du skærer simpelthen busken så meget til, at der kun vil være specifikke grene til at opforstre ny vækst ved næste blomstring. Vælg derfor 3-5 sunde, stærke, og grønne grene på din busk. Disse skal danne ramme for buskens fremtidige vækst. Hav gerne nye skud på nogle af de valgte grene, som vender væk fra midten på busken. Skær alle andre grene og visne dele af busken, som ikke er de udvalgte grene.

 

Igen er det vigtigt at fjerne alt afklippet og dødt materiale fra buskene for at undgå at der spredes sygdomme i planten. Du kan med fordel sprøjte planten med et middel mod svampevækst efter trimning.

 

4. Læg barkflis eller gødning omkring planterne

Til sidst kan du eventuelt lægge et lag af barkflis eller gødning omkring planterne for at fremme deres vækst. Giv herefter planterne en god vanding og tag dig godt af dem igennem blomstringssæsonen.

 

Hvordan beskæres klatreroser

For klatreroser kræves der kun en mere mild form for beskæring. På de større grene er det tit nok at bekære de yderste spidser af blomster og stilke. Det giver mere ophav til nye skud ud fra andre sider. Sørg også for at fjerne dele af planten som er døde, beskadiget, eller på anden vis ikke længere levedygtigt.

 

Ønsker du hjælp til at beskære din roser, eller vil du gerne have plantet nye roser i din have? Med Pinploy kan du finde en ekspert i havearbejde tæt på dig, så du kan få hjælp til præcis den opgave, som du ønsker.

 

 

FAQ

  • Langt de fleste roser har bedst ved at blive beskåret i vinteren. Gør det gerne senere henne i vinteren, så du undgår frost. Det er ofte bedst at beskære roserne i denne periode, uanset hvordan selve planten ser ud. Der kan være nogle variationer mellem de forskellige typer af roser, men som udgangspunkt er det et godt tidspunkt til beskæring.

  • Start med at beskære en tredjedel ned på planterne. Det er tit den bedste længde, og du undgår at beskære for langt nede. Hvis planterne virkelig er groet meget op, så kan du godt skære længere nede på grenene.

  • Ja, det er dog kun nødvendigt med en mere mild beskæring. Klip døde, visne, beskadiget, og svage grene og stilke af planten. Tag også toppen på de mest udstående dele af planten, så den bliver skåret til.