dansk

Hvad koster udendørsbelysning?

Pris guide

370 - 1.660 kr.

Lav

370,-

Median

560,-

Høj

1.660,-

Hvad koster udendørsbelysning?

Når du planlægger at få installeret udendørsbelysning, er det vigtigt at du har overveje omkostningerne herfor. Købet af billige produkter lyder måske som en god måde at spare penge på, men det kan hurtigt gå hen og blive en dyr fornøjelse, da budgetprodukter ofte har en begrænset levetid. Det er også vigtigt at vide, at lavspændingsprodukter (12V) er billigere end højspændingsprodukter (240V). 
 

Det er dog vigtigt at huske, at de samlede omkostninger for installationen af udendørsbelysning bl.a. afhænger af projektet og løn til elektrikeren. Den gennemsnitlige omkostning til løn for installation af udendørsbelysning er mellem 370 og 560 DKK i timen, og dette skal overvejes sammen med projektets størrelse, typer af lys og størrelsen på området der skal oplyses. 


Udendørsbelysning øger din ejendomssikkerhed, men tilføjer derudover skønhed og stil til dine udendørsarealer. Der er mange beslutninger der skal tages, når det kommer til udendørsbelysning, såsom placering, stil, design, type, materiale mm., men prisen på langsigt skulle gerne være den afgørende faktor.
 

Vælg altid en professionel håndværker til installationen af din udendørsbelysning. En højtuddannet og erfaren elektriker har de færdigheder der er nødvendige for en problemfri installation. Derudover kan en professionel også anbefale dig det design der bedst klæder dit udendørsareal, samt de materialer, der skal bruges.

Det kan ofte betale sig at installere udendørsbelysning på din ejendom, men før du bruger dine penge, bør du overveje følgende:
 

 • De tilgængelige lampemodeller
 • Omkostningerne for projektet
 • Andre vigtige detaljer, som vi vil dække i de følgende afsnit
   

Udendørslys du bør installere

Dette er nogle af de områder, du bør overveje at få sat udendørslys op:
 

 • Trin og stier. Disse lys giver dig mulighed for at navigere sikkert efter mørkets frembrud.
 • Veranda, terrasse og havepavillon. For at oplyse dit udendørs opholdsrum og skabe et smukt billede.
 • Indgangsveje. Dette inkluderer altså lys på trapper og mure. 
 • Vandelement- og swimmingpoollys, især undervandslys. Dette giver en rigtig fin effekt og er en flot opgradering af dit hjem.
 • Lys i træer, have og buske ser også fantastisk ud om natten.
   

Sådan skaber du den perfekte udendørsbelysning

Du bør tage dig god tid til at sætte dig ind i alle detaljerne i projektet, før du hyrer en elektriker.

Nogle af de ting du bør overveje inkluderer:

 • Fremtidige udvidelser – når du installerer udendørsbelysning, har du brug for et lyssystem, der kan udvides og opgraderes over tid.
 • Bekvemmelighed – lyskontakterne skulle gerne være et lettilgængeligt sted.
 • Omkostningsbesparelser – hvis du vil sænke dine energiomkostninger, skal du vælge LED eller solcellebelysning. Kraftige lys eller projektører bruger nemlig meget energi.
 • Ekstra sikkerhedsfunktioner – du kan tilføje en timer eller sensorer til din udendørsbelysning for yderligere sikkerhed.
   

Hvad du bør vide om materialer til udendørsbelysning

Når du køber produkter til udendørsbelysning, bør du tjekke materialet, da produktet forbliver udendørs, og derfra påvirkes af elementerne i form af bl.a. varme, kulde, UV-stråler og fugt.

 • Rustfrit stål er holdbart og er det bedste materiale til udendørs brug. Det er et fantastisk materiale, men det pletter nemt og skal ofte rengøres.
 • Aluminium, især aluminium af undervandskvalitet, tåler saltvand og det ruster ikke let. Det er dog ikke ligeså holdbart som andre materialer, og det falmer og krakelerer efter en periode.
 • Udendørsbelysning fremstillet af galvaniseret stål er moderat holdbart.
 • Plastmaterialer er sårbare og er kun til midlertidig brug. Polycarbonat plast er billigt og er til dels varmebestandigt, men de er af lav kvalitet og nedbrydes let under længere tids intens varme.
 • Kobber er et materiale af høj kvalitet, der holder i lang tid og som ikke ruster, men det bliver ridset med tiden.
 • Messing er holdbart og fungerer i alt slags vejr, men det bliver mørkere med tiden og er samtidig det dyreste materiale.
 • Komposit er billigt, men det mangler kvalitet og nedbrydes hurtigere end andre materialer.
 • De bedste linser eller skærme har hærdet glas i stedet for plastik (polycarbonat og akryl).
 • Kabelstikkene m.m. skal have en IP 67 eller IP 68 klassificering for støv, vand, nedsænkning og varmebeskyttelse.
   

Sådan vælger du den rigtige elektriker

Du bør kun hyre en kvalificeret og autoriseret elektriker til at udføre dit udendørs belysningsarbejde, dårligt håndværk kan forårsage alvorlig skade på din ejendom.

Hvis du planlægger at omdanne dette til et gør-det-selv projekt, skal du undgå højspændingsprodukter såsom 240V udendørslys. Højspændingsprodukter skal helst installeres af en udlært fagmand, og det elektriske kredsløb skal have beskyttelse mod overspænding.

Brug lavspændingsprodukter eller solcelledrevne udendørslamper, der ikke behøver ledninger.
 

Omkostninger for udendørsbelysningsprodukter

Følgende tabel viser en cirka pris for en række udendørsbelysningsartikler.
 

MaterialePris
Lavspændingskabel (20m)150 DKK
LED Vejrbestandig trappelys290 DKK
LED projektør (30 watt)580 DKK
Dobbelt projektør med sensor (11 watt)560 DKK
Udvendig coach væglampe (100 watt)290 DKK
Havelys transformer (12V, 220 watt)370 DKK
LED op/ned væglampe290 DKK
Nedgravet LED spot i rustfrit stål (2 watt)340 DKK


Yderligere omkostninger og overvejelser

Få installeret belysning på alle sider af huset på samme tid for at få rabat.
 

Tjek reglerne fra dine lokale myndigheder, før du installerer udendørslys. I nogle tilfælde skal du have en installationstilladelse til nogle former for udendørsbelysning.
 

Hyr altid en kvalificeret elektriker for at sikre, at installationen er i overensstemmelse med lovgivning og udføres korrekt.
 

Brug kun materialer beregnet til udendørs brug. Belysningsmaterialer til indendørs brug har ikke den rette isolering til de skiftende vejrforhold. De går let i stykker eller sprænger, når de udsættes for sollys, UV-stråler og fugt, og skaderne kan være katastrofale.
 

Hold det enkelt, når du tilføjer dele til dit projekt, ellers ender dit udendørsområde med at ligne et lysshow. Hvidt lys giver din for- eller baghave  et elegant look uden at forvirre den overordnede æstetik.
 

Det er fantastisk at tilføje udendørsbelysning til din ejendom, men du skal være klar over, at det vil øge dine elregninger. Undgå at lade lyset være tændt hele natten; på den måde kan du holde elregningen nede.


 

FAQ

 • Svaret på dette spørgsmål afhænger af forskellige ting, såsom: Antallet af armaturer – flere armaturer tager længere tid at installere. Håndværkeren – højtuddannede og erfarne håndværkere udfører arbejdet hurtigere. Planlægningsprocesserne – en stor forhave eller baggård kræver meget planlægning, og processen tager længere tid. Tilladelse fra myndighederne – forsinkelser opstår, hvis de lokale myndigheder bruger tid på at godkende dit projekt. Tiden på året – vejrforholdene kan påvirke håndværkerens arbejdshastighed.

 • Normalt afhænger det af vejrforholdene der hvor du bor og af, hvad du har råd til. Tal med en elektriker for at finde ud af, hvilken type han/hun vil anbefale til netop dit projekt. Dit valgte materiale er måske ikke det mest passende.

 • Du kan bruge halogenpærer, hvis du har brug for en høj mængde lys. Disse er mere effektive og holdbare end glødelamper. Glødelamper er billige og udsender et varmt lys, men de har en kort levetid og er ikke energivenlige. LED-pærer er den bedste mulighed til udendørs brug. De er langtidsholdbare og energivenlige.

Det tager mindre end 2 minutter og er gratis.