Hvordan lægger man fliser på badeværelset

En trin-for-trin guide til at lægge fliser på badeværelset

At få lagt fliser på badeværelset kan godt virke uoverskueligt for nogen at skulle gøre selv. Det kan dog godt udføres selv, så længe man har den rigtige viden og forståelse med sig, inden man begynder at lægge de nye fliser. 

Man kan have et behov for at skulle lægge nye badeværelsesfliser for at give badeværelset et nyt udseende, udskifte ødelagte fliser, eller bare få de gamle fliser udskiftet.

Vælg dine ønskede fliser og antal

person lægger fliser

Når man skal lægge fliser på badeværelset, så er det egentlig mest op til dig selv, hvilke fliser du gerne vil benytte dig af. Der findes forskellige typer med forskelle i deres design, vedligeholdelse, og størrelse.

For de fleste badeværelser er materialet enten i keramik eller porcelæn, da disse muligheder er ret billige. Vær dog opmærksom på vandresistensen af dine fliser, især hvis de skal lægges i en brusekabine eller på badeværelsesvæggene.

Antallet af fliser, som du skal bruge, kan beregnes med mange online udregnere efter størrelsen på dit badeværelse og dine ønskede fliser. Det vil være fornuftigt at indkøbe ekstra fliser i forbindelse med skader eller problemer med omlægning af dine fliser. Hvis du på et senere tidspunkt kommer ud for skader er det også godt at have et lager af ekstra fliser liggende.

Sådan lægger du fliser på dit badeværelse

Der kræves en vis forberedelse når det kommer til lægningen af fliser, uanset om det er på vægge eller gulve. Når du skal lægge dine fliser selv, så kan du følge de nedenstående trin som del af arbejdsprocessen:

1. Gør underlaget og fliser klar

Du skal i første omgang sørge for, at det underlag hvor fliserne skal lægges på, er jævnt og stabilt. Fjern snavs og rester af tapet, maling, klister, eller lignende som kunne være til stede på underlaget. Herefter skal du have dine udvalgte fliser klar og rengjorte. Du kan overveje ting som forskellige mønstre og design på gulve og vægge, om fliserne skal være blanke eller matte, og hvor mange fliser du skal bruge.

2. Afmærk flisernes placering og mål

Ved at lave målestokke efter længden og bredden på dine fliser, kan du bruge disse afmærkninger til at måle op, hvordan dine fliser skal lægges i rummet. Sørg for at have styr på antallet af fliser, som der er plads til i rummet. Det er meget vigtigt også at have plads til mellemrummet imellem alle fliserne, hvori der skal lægges fuger. Det kan derfor være en god idé at markere hvordan hver enkelt flise skal lægges, inden du begynder selve arbejdet.

På vægge skal du også sørge for, at fliserne bliver lagt så der er i vater. Når du har målt op efter dette, kan du på samme facon markere op med, hvordan fliserne skal lægges på væggen.

3. Læg fliser på dit badeværelse

Med korrekte mål for, hvordan dine fliser skal lægges, så kan du gå i gang med selve arbejdet. Der skal først lægges spartelmasse ud, som fliserne kan lægges ovenpå. Sørg for at arbejde i mindre sektioner ad gangen, så spartelmassen ikke udtørrer, inden du kan nå at lægge en flise. Dette gør også arbejdet mere overskueligt. Brug en murerske til at sprede massen og give tekstur, og sørg for, at fliserne hænger jævnt sammen med den underliggende masse.

Det anbefales at starte med at lægge den første langs en væg, enten i enden af badeværelset eller fra rummets centrum, og derefter arbejde sig ud af. 

Når du lægger de efterfølgende fliser vil det være næsten essentielt at benytte et flisekryds. Dette giver et ens mellemrum mellem alle fliserne, hvor der kan være plads til fugemasse til sidst. Lav arbejdet stille og roligt i segmenter, så undgår du bedst muligt at komme til at lave fejl.

4. Skær eventuelt fliser til

Du kan komme ud for, at ikke alle fliser passer helt rigtig sammen med rummet eller med hinanden. Det er også sandsynligt, at du vil skulle lægge fliser udenom armatur som rør og WC. 

Her kan det blive nødvendigt at skulle skære fliserne til. Optegn, hvordan flisen skal skæres med blyant, inden du går i gang med en fliseskærer. Det er især her, hvor det kan være godt at have ekstra fliser liggende klar, i tilfælde af forkerte eller ujævne skæringer.

5. Luk for samlinger mellem fliserne

Når den sidste flise er lagt og alt er tørt, så kan du klargøre fugemassen eller en grout løsning til at lukke for samlingerne imellem fliserne. Du kan både få tørt materiale, som du selv skal mikse, eller færdigblandet masse. Det er ofte ideelt at påføre massen med en svamp, så du rigtig kan komme ind imellem åbningerne. 

Du kan derefter bruge en ren svamp til at fjerne overskydende masse, som kommer ud på fliserne. Her er det igen en fordel at arbejde i mindre segmenter, og være sikker på at massen er tørret, inden du bevæger dig videre. Det tager som regel et kvarter. Bagefter kan du efterse massen og lægge et lag mere, hvor der er behov for det.

Eventuelt kan man også vælge at forsegle fugemassen i hjørner og kanter med en forsegler i gummi eller silikone. Dette kan gøres med en murerske og sikrer, at der ikke ligeså let kommer fugt eller væske ind under de lagte fliser. Vær opmærksom på lovene for vandtætte badeværelser og konstruktioner for at vide, hvor du skal forsegle henne ifølge reglementet.

Lav en hældning i fliserne mod afløbet

De fleste badeværelser er indrettet med en rist til et afløb i gulvet, ofte under vasken. Hertil kommer også bruserens afløb. Når du lægger dine badeværelses fliser selv, så er det værd at få en lille hældning i fliserne mod afløbet, så vandet lettere kan løbe ud i afløbet.

Du skal som udgangspunkt have et fald på 1 til 2 procent under håndvasken og i brusenichen ifølge lovgivningen. Under et badekar og andet inventar skal dette fald være mindst 2 procent. Et fald på 1 procent svarer til at gulvet falder 1 cm for hver meter. Sørg derfor at badeværelset overholder disse krav, når du skal lægge fliser.

Hvis det kan virke uoverskueligt selv at skulle lægge fliser rigtigt på dit badeværelse, så kan du benytte dig af Handyhand til at finde eksperthjælp fra en murer til din fliselægning. Her kan du få hjælp til hele processen, inklusiv hældning i fliserne og forsegling, uden at du selv skal bruge alt din tid på arbejdet.

Læg en opgave op på Handyhand allerede i dag, og modtag tilbud til at få lagt fliser på dit badeværelse.

Sådan lægger man fliser på badeværelset

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Det kan du sagtens. Det kræver lidt forberedelse og øvelse, men når du har styr på de forskellige grundprincipper, så er det ofte ikke særlig svært. Sørg dog for at have målt rigtigt op med størrelsen og antallet af dine fliser, hav det rigtige klæbemateriale klar, brug murerske og flisekryds, og hav den korrekte hældning af fliser mod afløb. Du kan også få behov for at tilskære nogle af dine fliser, afhængigt af rummets indretning og størrelse.

  • I princippet vil det være meget lig at lægge fliser på gulvet i resten af badeværelset. Du skal dog være ekstra opmærksom på det korrekte fald mod afløbet og forsegling af fugemassen mellem fliserne. Det kan ofte også være en god idé at starte i midten af bruseren og arbejde sig ud mod kanterne i stedet for at starte langs væggen.

  • Der vil være meget fast inventar på de fleste badeværelser som kan være besværligt at lægge fliser omkring. Her kan det blive nødvendigt at skære fliser til, så de kan passe omkring inventaret. Markér tilskæringen på den bestemte flise med blyant og hav gerne ekstra fliser ved hånden, hvis skæringen nu skulle gå galt.

  • Der skal lægges et lag af spartelmasse under fliserne som skal påføres med en murerske for at give den rette tekstur og jævnhed. Dette giver fliserne mulighed for at hænge godt ved. Det er en god idé at arbejde i mindre sektioner ad gangen, så spartelmassen ikke udtørrer inden der er blevet lagt en flise. Husk at have markeret op hvordan fliserne skal lægges og benyt et flisekryds til at have det samme mellemrum mellem fliserne, så der kan være plads til fugemasse.

Skrevet af