dansk

Hvordan rengør man en gril

Hvordan rengør man en grill

Når sommeren kommer nærmere, så vil der være flere mennesker som vil tilberede deres mad udendørs med grill. Mange vil dog afholde sig fra at bruge deres grill, da rengøringen efterfølgende godt kan være ret omstændig. Fremgangsmåden med rengøring af grill kan dog klares med nogle simple trin.

 

Sådan rengøres en BBQ grill

For de fleste typer af grill, kan du rengøre med følgende fremgangsmåde:

1. Fjern riste og løse dele fra grillen og rengør disse: Det er ofte nemmest at rengøre grillens mindre, løse dele først. Du kan nemmere rengøre og håndtere ting som riste, når de ikke sidder fast på grillen. Har du en gasgrill, så husk da at slukke helt for gassen og gerne have afmonteret gasflasken, inden du går i gang med rengøringen. For gasgrill er det også vigtigt at rengøre grillens brænderrør.

 

2. Rengør det indre af grillen: Når du har rengjort de løse dele, så kan du gå videre med det indre af grillen. Husk også at rengøre under låget, hvis muligt. Det vil være nemmere at komme til og rengøre hele grillen, når de løse dele er afmonteret.

 

3. Brug en non-stick spray: Du kan eventuelt give grillens riste og bakker et lag med en non-stick spray som er lavet til grill. Dette vil gøre, at maden ikke brænder så let fast på risten, og du slipper derfor for at rengøre din grill ligeså ofte. Du kan også bruge madolie på grillens riste, inden du laver mad. Det er begge gode måder til at forebygge opsamlingen af snavs og brændte madrester.

 

4. Opsaml fedt med en drypbakke: Har din grill ikke allerede en i forvejen, så kan du kigge på at få installeret en drypbakke til opsamling af fedt. Det holder grillen mere ren, og du undgår samtidig at fedtet vil blive brændt af i ilden.

 

5. Saml grillen og rengør ydersiden: Når du er tilfreds med rengøringen af grillens indre, så kan du samle den igen. Herefter kan du give grillens yderside en rengøring også.

 

Måder at rengøre en grill på

Selve rengøringen af grillen kan klares med mange forskellige midler og metoder. Du kan læse nogle eksempler her og se, om du kan anvende nogle af disse. Husk altid at tænde op i grillen efter en rengøring og varme den i mindst 20 minutter, inden du laver mad på den. På denne måde fjerner du resterne af dit benyttet rengøringsmiddel og undgår dårlig smag.

 

Rengøring med hvid lagereddikke

Du kan opnå gode resultater ved at lave en halv-halv opblanding af vand og hvid lagereddikke. Du kan sprøjte denne opløsning på riste og områder med masser af fedtpletter. Lad det sidde i cirka 10 minutter, inden du fjerner det igen. Du kan herefter bruge en svamp vædet med ren hvid eddikke til at tage de sidste rester.

Du kan også bruge opløsningen af hvid eddikke og vand til at rengøre ydersiden af grillen. Brug dog ikke opløsningen direkte på grillen, men brug en klud i stedet for. 

Hvis grillristene er særligt beskidte, så kan du lægge dem i blød i en pose med hvid eddikke og natron i forhold 1:½. Lad ristene stå i blandingen natten over og rengør herefter med en svamp for at fjerne resterne af snavs.

 

Rengøring med damprenser

Skal du lave en særligt dybdegående rengøring, så kan du benytte dig af en damprenser. Her kan du nemt gennemgå alt indmad i grillen og rengøre det dybt. Har du et mundstykke med børste til din damprenser, så brug gerne dette. Ellers kan du have børste klar, mens du bruger damprenseren. Husk at slukke for gassen, hvis du rengør en gasgril. Efter damprensning kan du lige gå over grillen igen med en børste eller svamp for at tage de sidste rester.

 

Skrub med en grillbørste

Gennemgår du riste og rør med en grillbørste, så kan du få det meste få fjerne de værste madrester. Der medfølger en grillbørste til de fleste grille. Efter at have skrubbet med en grillbørste, så kan du vaske rør og riste med en klud, vand, og sæbe. Du kan også få brug for lidt stærkere rengøringsmiddel, hvis sæben ikke er effektiv nok.

 

Rengør din grill med kaffe

Kaffe har en ret syrlig karakter, som gør det godt til at rengøre fedt og madrester med. Du kan sænke grillriste og rør i en balje med kaffe i en times tid for at fjerne de værste madrester. Vask herefter delene i varmt vand.

 

Skuresvamp og natron

Du kan drysse natron over dine afmonteret grillriste og derefter går i gang med en skuresvamp. Husk at rengøre med varmt vand efterfølgende.

 

Rengøring af grillens yderside

Ofte vil ydersiden på din grill ikke være ligeså beskidt som indersiden. Du kan derfor tit slippe med at bruge varmt vand og sæbe med en god klud eller rengøringssvamp.

 

Fjern rustpletter

Har din grill fået pletter fra rust, så kan det være værd at få fjernet disse hurtigst muligt for at forlænge levetiden for din grill. Du kan forsøge at fjerne rust med et tykt lag af natron, som du lader sidde på rusten i to timers tid, før du skrubber det af med svamp. Du kan også benytte hvid eddikke og en stålsvamp til at fjerne rusten med knofedt.

Alternativt kan du prøve med en opløsning af vand og meget salt, så du får en tyk smørelse, som du kan putte henover rustpletten. Herefter kan du skrubbe på pletten for at fjerne den. Det er en hård form for rengøring, og du kan efterfølgende gå hen over pletten igen med natron.

 

Skal du bruge assistance til at rengøre din grill, så kan du finde rengøringshjælp til grill gennem Pinploy. Her kan du også finde hjælp til at reparation af grill, hvis du skulle have en beskadiget grill.

FAQ

  • Som udgangspunkt vil det være bedst at rengøre grillen hver gang den er blevet brugt. Når madresterne stadig er relativt friske, så er det også nemmere at rengøre. Mere regelmæssig rengøring kan altså derfor også gøre hele processen nemmere.

  • Der kan bruges rigtig mange typer af rengøringsmidler til at gøre en grill rent. Hvid lagereddikke, sæbevand, og endda kaffe er bare nogle eksempler på nogle af de midler, som kan bruges til at gøre en grill ren med.

  • Det kan ikke anbefales. Du kan risikere problemer med tarme og mave, hvis du spiser mad med et indhold af rustent metal.