Hvordan lægger man rullegræs

Få en grøn og frodig græsplæne på ingen tid med vores guide til at lægge rullegræs

Hvis du ønsker at anlægge en have men ikke har tiden eller midlerne til at så græs, så kan rullegræs være en rigtig god løsning. Det er ofte anset som den nemmeste løsning og det kræver ikke meget arbejde eller forberedelse.

Gode overvejelser ved rullegræs

Vælger du at bruge rullegræs til din have, så skal du kun have gjort dig et par overvejelser inden. Sørg for, at du er klar til at lægge dit rullegræs, så snart du får det ind af døren. Rullegræs kan godt tørre ud. Det er derfor vigtigt, at du kan lægge det og vande det hurtigst muligt.

Herudover vil der være forskellige faktorer, som er forskellige mellem produkterne indenfor rullegræs. Mange af disse relaterer sig til, hvor godt dit rullegræs kan holde. Det kan være hvor meget græsset skal vandes, hvor meget skygge det kan klare, hvor godt det heler, og hvor meget salt det kan klare.

2 personer lægger rullegræs

Vælg derfor græsset efter, hvor det kommer til at lægge henne og hvor meget det skal bruges. Kommer der for eksempel til at være børn der leger på det, så skal græsset kunne tåle lidt af hvert.

Andre faktorer kan omhandle græssets udseende og vedligeholdelse. Det kan være græssets farve om vinteren, græssets art, og den længde, hvor græsset skal slåes. Mange af disse faktorer er tilpasset forskellige klimaer, jordtyper, og områder. Det er derfor bedst at finde en type af rullegræs som er ideelt til der, hvor du bor.

Hvor meget rullegræs skal man købe

Mål arealet op på det område, hvor du ønsker at lægge rullegræs. Græsset sælges også i kvadratmeter de fleste steder. Det anbefales at købe 10-15 % flere kvadratmeter end områdets størrelse, da du kan komme ud for at skulle bruge ekstra græs.

Arealet af et firkantet område beregnes ved at gange længden med bredden. Runde områder har areal radius ganget med sig selv, ganget med pi. For trekantet områder fås arealet ved at gange trekantens højde med grundlinjen, divideret med to.

Sådan lægger man rullegræs i sin have

Det er relativt simpelt at lægge rullegræs. Ved at følge disse nemme trin, så kan du let få lagt rullegræs i din egen have:

1. Klargør jorden

Ligesom med de fleste andre planter, så vil rullegræs være meget afhængegig af den jord det bliver dyrket på. Første skridt er at tjekke jordens pH værdi. Det er bedst at denne lægger mellem 5 og 7. Tilføj perlekalk for at hæve pH-værdien eller brug midler med kaliumsulfat til at sænke værdien.

Fjern derefter ukrudt, dødt græs, og sten fra haven. Du kan herefter vende det øverste lag af jorden med en rive eller lignende og tilsætte gødning. Der vil ofte være speciallavet gødninger til specifikke slags rullegræs. Sørg for at jorden også er nogenlunde plan. Det meste rullegræs er omkring 25 mm højt og det ser ofte bedst ud, hvis det rager lidt op over omkringliggende stier og fliser.

2. Læg dit rullegræs

Hvad end dit rullegræs bliver leveret i firkanter eller ruller, så er det bedst at lægge det ud i forskudte segmenter. Hav gerne vandet jorden let, inden du lægger rullegræs. Pres kanterne ned, men undgå at de overlapper henover de forskellige firkanter. Du kan sagtens skære de forskellige dele til med en skarp kniv eller beskæresaks.

Lægger du rullegræs over en hældning, så læg da rullegræsset på tværs af hældningen. Undgå også at sidde på græsset, imens du lægger det.Til sidst er det utroligt vigtigt at vande græsset, ligeså snart det er blevet lagt. Du undgår hermed at det tørrer ud og tager permanente skader.

3. Rul plænen flad

For til sidst at sikre, at dit rullegræs er trykket godt sammen og rødderne når ned i jorden under plænen, så er det værd at bruge en havetromle. Du trykker plænen mere ned med en tromle og fjerner luftbobler under plænen. Efterfølgende er det en god idé at bruge en tromle med pigge eller en plænelufter. Det giver små huller i græsplænen, hvilket tillader luftgennemstrømning af græsset.

Vær ekstra opmærksom med at vande plænen hyppigt i den første måned. Undgå også så vidt muligt at gå for meget på græsset i den første måned. Det sikrer en længere levetid og flottere græsplæne. Du kan efterfølgende vande plænen mere moderat.

Har du problemer med at finde tid til at lægge rullegræs, så kan du med Handyhand finde hjælp til at lægge græs i din nye have. Du kan også finde eksperthjælp fra en havemand til plæneklipning, nivellering af din græsplæne, eller andre opgaver indenfor havearbejde. Lægger du din opgave op på platformen, så vil du hurtigt modtage uforpligtende tilbud.

Rullegræs - Gør det selv

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Det bedste tidspunkt vil ofte være i foråret. Her vil det hverken være for varmt eller for koldt til at lægge rullegræs, og din plæne vil have de bedste forudsætninger for at gro godt.

  • Det er bedst at lægge rullegræs i forskudte segmenter, så hele plænen ikke sidder sammen med enderne samlet. På hældninger er det bedst at lægge græsset på tværs af hældningen. Undgå også at kanterne mellem hver del rullegræs ikke overlapper med stykkerne som ligger ved siden af.

  • Ja, det er faktisk rigtig vigtigt at vande rullegræs, især når det lige er blevet lagt. Det er også derfor godt at lægge græsset så snart du får det. Så undgår du, at græsset udtørrer. I den første måned skal plænen vandes meget, men bagefter kan du vande dit rullegræs mere moderat.

  • For at dit græs kan gro bedst muligt, så er det essentielt at have klargjort jorden inden. De bedste forhold er jord med en pH-værdi mellem 5 og 7, og uden ukrudt, sten, og døde planter. Vend gerne det øverste lag af jorden, læg gødning, og giv jorden en let vanding, før du lægger rullegræs henover.

Skrevet af