dansk

Hvad er prisen for gravearbejde?

Pris guide

1.840 - 23.000 kr.

Lav

1.840,-

Median

5.520,-

Høj

23.000,-

Hvad er prisen for gravearbejde? 

Det er ikke let at finde en nøjagtig pris for nedgravning af dræn i haven, da det kan være rigtig svært at planlægge forud for de mange overraskelser, der kan vente dig under jordoverfladen. Selv de mest erfarne eksperter kan have ret svært ved at give en endelig pris for veludført gravearbejde, især hvis de ikke har adgang til en endelig analyse af jordområdet. 
 

Med den forudsætning at overfladen er blød, og der hverken er underjordiske eller overjordiske forhindringer, så vil prisen for nedgravningen af et 30 meter langt dræn i haven blive omkring 3.680 DKK. Prisen afhænger naturligvis af den individuelle entreprenør, hvoraf prisen kan starte fra 1.840 DKK og gå helt op til omkring 5.520 DKK. Hvis entreprenøren herudover har afgifter baseret på længden af ​​det nedgravede område, kan du forvente at betale alt fra 130 til 190 DKK per meter.
 

Dræntypen influerer også omkostningerne. Eksempelvis vil en elektrisk udgravning koste noget mere end en standardudgravning ville. Igen har det betydning hvem du vælger til at løse opgaven. For monteringen af et drænrør vil prisen endnu en gang stige pr. meter af det udgravede område. Denne længdebaserede pris gælder også for gasledninger, der bruger et 20 mm. polyethylenrør, og for kloakker, som plejede at være den dyreste. Få derfor altid et estimeret bud fra entreprenøren, før arbejdet sættes i gang.

 

Hvorfor grave dræn i haven? 

Der graves dræn i haven af en række årsager, men for det meste graves der rør ned til bl.a. el- og kommunikationsledninger, eller for at installere spildevands- og afløbssystemer. Mindre nedgravningsprojekter kræver ikke tunge maskiner og kan udføres manuelt ved hjælp af håndkraft eller små maskiner. Hvis det er et stort projekt, kan du leje enten eller en erfaren entreprenør.

 

Dette skal du vide, før du begynder at grave i haven

Afhængigt af haveprojektet skal du undersøge, om en tilladelse eller godkendelse fra kommunen er påkrævet. 

Det anbefales herudover også altid at undersøge, om der findes underliggende serviceydelser eller hjælpeprogrammer i din by, som kan være dig behjælpelig i arbejde. Det er bedst at finde ud af det, før det er for sent.

Eventuelle træer og andre forhindringer skal fjernes inden du begynder at grave. Prisen for at få fjernet et misplaceret træ er ca. 3.000 DKK, hvor prisen for fjernelse af andre forhindringer kan være alt mellem 350 - 6.900 DKK.

 

Prisen for gravearbejde pr. meter

Standardprisen for 1 meter lineær dræn er som regel 130 DKK (inklusiv løn og udstyr). Prisen kan dog variere eller endda reduceres, hvis du beslutter dig for at gøre det selv.

En god tommelfingerregel er, at omkostningerne for gravearbejde kun gør sig gældende ved følgende omstændigheder:

 • Hvis det ikke kræver tilladelse at grave et dræn i dit område
 • Hvis prisen udelukkende bestemmes af drænets længde, 

 

Lønomkostningerne for gravearbejde

Arbejdslønnen per meter er ca. 30 DKK. Denne pris tager dog ikke højde for materialer såsom:

 • Krydsfiner, der skal støtte drænhullet (80 DKK)
 • En håndpumpe til at fjerne vand (420 DKK)
 • Markeringstape (30 DKK)

Det betyder, at prisen for at grave et 30 meter langt dræn i blød jord er ca. 2.650 DKK, hvis det antages, at gravearbejdet tager omtrent seks timer at færdiggøre. Det overordnede arbejde omfatter planlægning, forberedelse, beskyttelse af det valgte område, anskaffelse af udstyr, og rengøring.

 

Prisen for en minigrav

Fiberoptiske kabler og ledninger har brug for et hul med en dybde på 30 cm, samt en bredde på 2 cm. Dette hul er bedre kendt som en minigrav. Omkostningerne for nedgravning af denne dræntype er omkring 170 DKK pr. meter.

Du kan leje en minigraver for omkring 580 DKK om dagen, men den nøjagtige pris afhænger af, hvor længe du skal bruge den og hvilken virksomhed, du vælger at leje fra. Prisen (pr. dag) kan reduceres, hvis du lejer minigraveren flere dage i træk fremfor en enkelt 24-timers periode.

Udgifter ved installation af dræn, ledning eller rør

Formålet med drænet i haven handler i høj grad om, hvad dets funktion er. Skal det anvendes til el, eller fungerer det som en vandledning, en gasledning, et kabel eller et spildevandsrør? Formålet bestemmer nemlig størrelsen af og dermed også omkostningerne for projektet. Det er bedst at overlade det til de professionelle, som nemt kan håndtere gravearbejdet, især når der skal installeres forsyninger (el, vand og varme). At hyre en professionel til at udføre arbejdet kan være på den lidt dyre side, men det betyder samtidig, at du ikke skal bruge yderligere penge på fremtidige reparationer. Med en professionel bliver tingene nemlig gjort korrekt første gang.

Her ser du en generel tabel over omkostningerne for diverse graveprojekter, der kræver en havegraver, samt en kommentar på hvorvidt det anbefales at hyre en professionel. Prisen inkluderer udstyr, arbejdskraft, oprydning og materialer.

 

ProjekttypePrisintervalGør det selv eller hyr en professionel?
Dræn i haven8.740 - 23.460 DKKEnten eller
Støttemure2.760 - 9.660 DKK Lej en professionel
Elektrisitet2.760 - 9.660 DKKLej en professionel
Fundamenter19.780 - 61.180 DKKLej en professionel
Vand2.760 - 11.040 DKKLej en professionel
VVS17.480 - 33.120 DKKLej en professionel
Kloakledning6.440 - 21.160 DKKUdført af byen/kommunen, hvis ikke så lej en professionel
Gas1.380 - 3.690 DKKLej en professionel

 

Generelle priser for installation af rør til forsyninger

Omkostningerne for installation af rør er normalt 130 DKK per meter og dækker over både arbejdskraft, udstyr, nedgravning og installation af værktøjet.

 

Prisfordeling med udgangspunkt i materiale

DræntypeYderligere priser pr. meterI alt inkl. 130 DKK pr. meter
10 meter ikke-metallisk PVC-rør4 DKK134 DKK
50 meter sort stål HVAC-rør180 DKK320 DKK
Kobber til vandledning150 - 310 DKK180 - 440 DKK
10 meter polyethylengasrør10 DKK140 DKK
10 meter PVC til kloakledning190 DKK220 DKK

 

Hvad koster en drængrav?

Prisen ved at installere en drængrav er mellem 8.740 - 23.460 DKK for 30 meter lineær grøft. Den gennemsnitlige pris for et udvendigt fransk afløb er 300 - 460 DKK pr. lineær meter. For et indvendigt fransk afløb er prisen derimod mellem 680 - 910 DKK per meter. For et indkørsels dræn system er prisen omkring 1.060 DKK pr. lineær meter.

 

Hvad koster et elektrisk dræn?

Omkostningerne for nedgravning og installation af elektriske ledninger ligger et sted mellem 2.760 - 9.660 DKK. Denne tjeneste vægter altså mod den høje ende af prisskalaen, da det ikke er et gør-det-selv-projekt, og omkostningerne for at ansætte en professionel elektriker er ca. 460 DKK i timen.

Andre projekter hvor du kunne få brug for elektrisk nedgravning:

 • Installation af overvågningskamera omkring dit hus eller i din indkørsel: omtrent 6.440 DKK
 • Svømmebassin i jorden: omkring 223.100 DKK
 • Boblebad i jorden: omkring 69.000 - 92.000 DKK inklusive grave-, VVS- og el-arbejde
 • Installation af lys: 2.120 DKK
 • Installation af indendørs og udendørs stikkontakt: 920 DKK

 

Hvad koster nedgravning af vandledning?

Du bør altid hyre en professionel blikkenslager til at udføre arbejdet på en vandledningsgrav for at undgå fremtidige reparationer. Installation af en vandledning koster mellem 2.760 - 11.040 DKK. Andre projekter, der har brug for denne type nedgravning er blandt andet:

 • Vand- og varmeinstallation: 3.680 - 6.440 DKK
 • Boring af en brønd: omkring 25.300 DKK, men prisen kan starte fra så lidt som 6.900 DKK og gå helt op til 55.200 DKK afhængigt af den installerede pumpe.
 • Installation af et sprinklersystem: omkring 11.500 DKK

 

Hvad koster nedgravning af kloakledning?

Omkostningerne for installation af en kloakledning afhænger af tilladelserne, forhindringer i det pågældende dræn, samt hvor tæt der graves ved hovedledningerne. Prisen er mellem 6.440 - 21-160 DKK. For et 10 meter PVC-rør er det 20 DKK ekstra pr. lineær meter.

 

Hvad koster nedgravning af gas- og VVS-rør?

Prisen for at installere eller reparere en gasledning ligger mellem 1.380 - 3.680 DKK. For et geotermisk varme- eller kølesystem, bruges der et sort stålrør, og omkostninger herfor spænder fra 16.100 til omkring 58.880 DKK. Hvis du foretrækker et 0,05 meter sort stålrør vil dette koste 180 DKK ekstra pr. lineær meter.

 

Hvad koster udgravnings- og funderingsprojekter?

Et udgravningsprojekt koster mellem 6.210 - 20.930 DKK. Har du købt en grund, og skal du have gravet ud til huset, så betaler den fremtidige husejer omkring 19.780 - 61.180 DKK for gravearbejdet. Vær dog opmærksom på, at prisen kan gå op eller ned alt afhængigt af det anvendte materiale.

 

Hvad koster det at bruge støttemur?

Prisen for en støttemur i dit dræn er mellem 13.340 - 35.880 DKK alt afhængigt af hvor langt drænet er, samt valget af materiale.

 

DIY eller hyr en autoriseret professionel entreprenør

Du kan naturligvis vælge gør-det-selv til de simplere graveprojekter, men det bør altid være en specialist, der installerer de mere tekniske sager.

 

Vi anbefaler altid at leje en professionel graver

Selvfølgelig, kan du altid spare penge ved et gør-det-selv-projekt, men denne slags arbejde er lidt sværere end det ser ud, så det er ikke altid lige nemt at afgøre, hvorvidt det kan lade sig gøre at udføre på egen hånd, uden risiko for fremtidige reparationer. Vores anbefaling er derfor altid at hyre en professionel graver, hvis du vil have arbejdet udført rigtigt første gang. 


 

FAQ

 • Dybden afhænger af dens formål. For eksempel er en kloakledningsgrave dybere og bredere end en kabelledningsgrav. I gennemsnit skal drænet være 200 mm bred og 600 mm dyb. En minigrav er derimod kun 10 mm bred og 300 mm dyb.

 • I nogle byer og områder skal husejeren have tilladelse til at udføre gravearbejde. Kontakt derfor altid din kommune før du går i gang.

Det tager mindre end 2 minutter og er gratis.