dansk

Hvad koster det at lufte en græsplæne

Pris guide

230 - 1.650 kr.

Lav

230,-

Median

475,-

Høj

1.650,-

Hvad koster det at lufte en græsplæne

De fleste vil gerne have en grøn, sund og flot græsplæne i deres have. For at opnå de bedste resultater med dette, så er man også nødt til at give sin plæne luft engang imellem. Udover at vande og give en græsplæne gødning, så er det at lufte en plæne også en vigtig del af at holde en græsplæne. Ved at lufte en græsplæne fjerner man det øverste lag af dødt og løst græs, gør jorden mindre kompakt og tillader gennemstørmning af luft og mere optagelse af gødning. De fleste plæneluftere bruges meget som en almindelig græsslåmaskine, men en plænelufter stikker lodrette huller ned i plænen for at øge luftgennemstrømningen.

 

Prisen for at få luftet sin græsplæne varierer efter græsplænens størrelse og kompleksitet. Priserne går ofte fra 230 til 1650 kr., med en gennemsnitspris på cirka 475 kr. Du kan i denne guide læse mere om, hvad pengene går til og hvilke faktorer der kan påvirke den samlede pris.

 

Hvornår skal en græsplæne luftes

Ser din græsplæne meget ødelagt og død ud, så kan den sandsynligvis have godt af at blive luftet. Dette gør sig også gældende, hvis du oplever pletvise områder med græs. Du kan også grave det øverste lag af jorden op og se, hvor lange rødder dit græs har. Er de fleste rødder mindre end 5 cm lange, så kan græsset have brug for at blive luftet, idet de ikke kan slå deres rødder langt nok ned i jorden.

 

Det er bedst at lufte sin græsplæne omkring sensommer eller i det tidlige efterår. Gøres det i løbet af foråret eller sommeren, så kan plæneluftning give anledning til vækst af en masse slags ukrudt også.

 

Faktorer der påvirker prisen for at lufte en græsplæne

Der er visse faktorer som vil påvirke omkostningerne for at få luftet en græsplæne af en professionel. De mest almindelige faktorer vil være følgende:

 

Græsplænens størrelse

Nok den største omkostningsfaktor ved plæneluftning vil være græsplænens areal. Et større område kræver flere materialer og en længere arbejdstid, og det vil derfor naturligt øge omkostningerne. Mindre haver kan ofte klares for omkring 230 kr. eller lavere. Derimod kan meget store plæner godt være meget dyre at få luftet.

 

Plænens hældning

Har græsplænen stejle hældninger og mange fordybninger eller bakker, så er det langt sværere for en professionel at arbejde med. Det vil sandsynligvis give en længere arbejdstid og dermed også flere omkostninger.

 

Type af jord

Mere kompakte og tætpakkede jordtyper vil være sværere at arbejde med og skabe luftgennemstrømning igennem. Dette er især jord med højt indhold af ler og sand. Disse jordtyper kan både kræve flere omgange med en plænelufter eller en mere hyppig vedligeholdelse af din græsplæne.

 

Gødning

Idet luftning af en græsplæne gør det nemmere for græsset at optage næringsstoffer fra gødning, så tilbyder de fleste professionelle at gøde græsplænen samtidig med at den bliver luftet. Dette kan være en fordel at gøre, idet der kan spares penge på gødning i det lange løb.

 

Vedligeholdelse af plænen

Når man er begyndt at lufte sin græsplæne, så er det en god idé at gøre denne del af havearbejdet mere regelmæssigt. Dette er for at opnå bedre resultater og ikke reducere effekten af ens arbejde. Det anbefales at lufte en græsplæne cirka to gange om året og kan med fordel gøres samtidig med at der fjernes mos og ukrudt fra plænen. Regelmæssig luftning gør også arbejdet nemmere i fremtiden og kan derfor være med til at reducere prisen på professionelt havearbejde.

 

Hvis du har et ønske om at få luftet din plæne med professionel hjælp, så kan du benytte Pinploy til at finde en ekspert til at lufte din græsplæne. Her kan du modtage uforpligtende tilbud, så du selv vælger, hvad du vil give for din opgave. Det er nemt og simpelt at oprette sig på platformen, og du kan hurtigt få tilbud til netop din opgave.

FAQ

  • Når din græsplæne begynder at se død eller ødelagt ud, så kan det i mange tilfælde hjælpe at give det en tur med en plænelufter. Når der er pletter uden vækst af græs eller hvis græssets rødder er kortere end 5 cm, så kan dette også være tegn på, at græsplænen skal luftes.

  • Det er ofte en fordel at lufte sin græsplæne i sensommeren eller starten af efteråret. Jorden vil ikke være frossen, og man undgår også at give gode vækstforhold for ukrudt.

  • Som udgangspunkt er det bedst at lufte en græsplæne cirka 2 gange om året.

  • Ønsker man at have en grøn og sund græsplæne, hvor der er gode vækstforhold for græsset, så anbefales det at lufte sin plæne. Det gør jorden mindre kompakt, fjerner dødt græs og ukrudt, øger luftgennemstrømning og tillader græsset at optage flere næringsstoffer fra gødning.

Det tager mindre end 2 minutter og er gratis.