dansk

Hvad koster en havearkitekt?

Pris guide

280 - 920 kr.

Lav

280,-

Median

690,-

Høj

920,-

Hvad koster en havearkitekt?

En af de største udfordringer for husejere eller erhvervsejendomme kan være at holde baghaver og forhaver ved lige, så de altid ser flotte og indbydende ud. 

 

Vedligeholdelsen af diverse haver har stor betydning for husejere, da en fin have er med til at øge ejendomsværdien. Desværre kræver det ofte mere end blot at eje det rigtige haveudstyr og bruge en time eller to om ugen med plæneklipperen eller når hække skal klippes. Ikke alle har grønne fingre, men det skal da ikke holde dig fra at have din drømmehave. Dem der mangler tid og erfaring har nemlig mulighed for at benytte sig af en gartner, som kan sørge for at din have altid er i tip-top stand

 

Landskabspleje, hardscaping og softscaping

En havearkitekt arbejder indenfor design og haveindretning. Et veldesignet landskab bør nemlig tage højde for ejendommens ​strukturer, jordens kontur, de omkringliggende områder, samt hvordan vand naturligt kan drænes væk og andre vigtige spørgsmål.

 

Når man taler om havearbejde opdeles det ofte i to kategorier: hardscaping og softscaping. 

 

Forskellen på handscaping og softscaping

 

Hardscaping repræsenterer blandt andet brolægning af gangbroer, etablering af støttemure, konstruktion af verandaer/dæk og alt andet strukturelt. Det kan også omfatte drænstrukturer. For eksempel vil næsten alle landskabs- og havedesigns inkludere en terrasse. Terrasseinstallation vil generelt koste mellem 210 - 1.780 DKK (gennemsnitligt 780 DKK). Priserne vil naturligvis variere efter beliggenhed, størrelsen, anvendte materialer mv.

 

Her er en række priseksempler på populære tjenester indenfor hardscaping:

 

 • Støttemur: 550 - 2.470 DKK med en gennemsnitlig pris på 1.150 DKK
 • Trappetrin: 460 - 1.480 DKK med en gennemsnitlig pris på 920 DKK
 • Indhegning af pool: 550 -  1.810 DKK med en gennemsnitlig pris på 920 DKK
 • Reparation af kunstvanding: 240 - 660 DKK med en gennemsnitlig pris på 370 DKK

 

Softscaping omfatter derimod design og generel udformning af haven. Mange mennesker søger erfarne havearkitekter til disse elementer. Ligesom en indretningsarkitekt har en havearkitekt evnen til at bruge dine retningslinjer og forslag, til at gøre din vision til virkelighed.

 

En erfaren havearkitekt har erfaring og viden om, hvilke planter der klarer sig bedst i hvilke jordtyper, samt hvor de skal placeres i forhold sol og læ. Herudover har havearkitekten naturligvis også et billede af, hvordan det endelige resultat vil se ud, når først træer, buske, blomster og andre elementer vokser sammen.

 

Den gennemsnitlige pris for en havearkitekt varierer fra 280 - 920 DKK med en gennemsnitlig pris på 690 DKK. Nedenfor er nogle yderligere eksempler på softscaping-tjenester:

 

 • Generel havevedligeholdelse: 280 - 690 DKK med en gennemsnitlig pris på 460 DKK
 • Plantning af hæk: 350 - 1.320 DKK med en gennemsnitlig pris på 560 DKK
 • Anlæg af græsplæne: 460 -1.840 DKK med en gennemsnitlig pris på 920 DKK

 

Andre softscaping-tjenester kan omfatte jordflytning, installation af havedam mm.

 

Derfor har du brug for en havearkitekt

Hvis du ønsker at skabe en smuk, funktionel og bæredygtig have i din overordnede landskabsplan, er det altid bedst at kontakte en professionel havearkitekt.

 

Selv dem, der har grønne fingre samt generel erfaring med havearbejde og planter, bør konsultere fagfolk, når det kommer til den overordnede indretning af haven. Det vigtigste aspekt er naturligvis budgettet. Udgifterne kan nemlig hurtigt eskalere, hvis ikke du har det fulde overblik over haveprojektet. Her er et designteam meget behjælpeligt, da de kan give et overslag på, hvad prisen for haveprojektet kan ende med at blive.

 

Hvis projektet kræver håndværkere, f.eks. i forbindelse med fjernelse af forhindringer eller konstruktion af støttemur, så vil havearkitekten også her kunne hjælpe med at bevare det fulde overblik over projektet, og agere som projektleder. Dette betyder at du som hus- eller ejendomsejer fritages fra eventuelle ansættelsesproblematikker. 

 

Endeligt kan havearkitekten være den person, der er din endelige inspirationskilde, så du bedst kan give liv til din vision. De kan bringe deres erfaring med på ethvert aspekt af projektet og vurdere hvilke elementer der fungerer og ikke fungerer, mens de også foreslår alternativer i sidstnævnte tilfælde. I et haveprojekt vil der uundgåeligvist opstå problemer, især hvis det er et komplekst projekt. Erfarne havearkitekter kan forudse disse problemer og dermed finde den bedste løsning.

 

Sådan sikrer du vedligeholdelse af havearbejdet

 

Når havearkitekten eller anlægsgartneren er færdige med arbejdet, bør du altid sikre dig, at du modtager unik information om, hvordan du holder deres hårde arbejde ved lige.

 

Spørgsmål du bør stille efter endt arbejde:

 • Hvor ofte skal de pågældende træer, buske og blomster vandes?
 • Vil blomsterbedene ændre sig fra sæson til sæson?
 • Hvilken slags gødning kræves der? Og hvor ofte skal der gødes?
 • Kræver dine haveplanter eller græsset ekstra vand eller gødning?
 • Hvornår på året skal græsset slås?

 

Sørg for, at du følger anvisningerne fra din anlægsgartner eller havearkitekt nøje. Dette vil give føre til de bedste resultater.


 

FAQ

 • Mange mennesker foretrækker at vedligeholde deres egen have, såsom græsslåning og fjerne ukrudt, efter at havearkitekt- og entreprenørteamet er færdigt med arbejdet. Nogle havearkitekter er åbne for at rådgive om vedligeholdelse i rimelig tid efter installationen.

 • Undgå græsslåning når din græsplæne har stillestående vand eller våd jord efter regnvejr. Vådt græs og blødt underlag er ikke godt for hverken græsslåmaskine eller græsplæne. Hvis det afklippede græs er meget fugtigt, kan det tilstoppe din græsslåmaskine, sløve dine knive samt sætte sig fast i hjulene og andre dele.

 • Sørg også for altid at holde dine redskaber velholdt og rene. Hold udstyret rent ved at tørre snavs og græs af, når du er færdig med at bruge det. Bladene på din græsslåmaskine bør slibes regelmæssigt, og du bør altid nøje følge alle instruktioner vedrørende benzin- og olie forhold på elværktøj.

Det tager mindre end 2 minutter og er gratis.