dansk

Hvordan samler og flytter man et IKEA møbler

Hvordan samler og flytter man IKEA møbler

Samling af møbler fra IKEA kan godt ende med at blive en blandet oplevelse. For mange er det kun noget som skal gøres men ellers ikke er noget, folk får glæde ved. Det varierer meget hvor nem møbel samlingen er, alt efter hvilken type af møbel man har købt og hvor komplekst det. Du kan i denne guide finde råd til, hvordan

 

8 tips til en vellykket IKEA-møbelsamling

Uanset om du skal i gang med at samle en IKEA Billy reol eller en sovesofa, så er der her 8 tips til en vellykket samling af dit nye møbel:

 

1. Forbered dig

Det mest optimale resultater kan opnås, hvis du forbereder dig lidt inden du samler dit IKEA møbel.

Sådan forbereder du dig bedst, til når du skal samle møbler:

 • Sørg for at have plads nok i rummet og ryd ting væk, der nemt kan væltes. 
 • Hvis du arbejder på et gulv, der kan blive beskadiget, bør du lægge et håndklæde eller gammelt sengetøj på gulvet for at beskytte det.
 • Find et lille bord eller reol, som du kan lægge alle skruer, bolte, dyvelstænger og lignende på. 
 • Sorter alle elementerne efter størrelse og form.

 

2. Følg instruktionerne

Det er ikke nødvendigt at læse instruktionerne fra start til slut, før du går i gang. Det handler om at læse og forstå, og ikke blot læse det hele og forsøge at huske det. 

 

Når du tager en ting ad gangen så er det vigtigt, at du ikke hopper for langt frem eller tager smutveje. Ellers kan du ende med at skulle skille det hele ad og starte forfra.

 

3. Brug det rigtige værktøj

Der er to typer værktøj, som du skal bruge: specialværktøj, der følger med møblerne som unbrakonøgler og dit eget standardværktøj såsom skruetrækkere og hamre. Undgå at miste specialværktøjet, da det ofte ikke kan udskiftes, medmindre du går tilbage til leverandøren.

Sørg også for at bruge ordentligt standardværktøj. Det vil altså sige, at en brødkniv ikke går som en erstatning af en skruetrækker. Det kan ende galt, og du kan komme til at ødelægge møblet.

 

4. Planlæg at skulle bruge god tid på at samle møblet

Når du skal planlægge hvor lang tid det vil tage dig at bygge et møbel, så husk at det ofte vil tage dig længere tid, end du forventer. Det gælder selv for de små møbler. Hvis du skal samle et stort møbel, kan du sætte et par timer af til det.

 

5. Spænd altid møblerne ordentligt til

Nøglen til en vellykket møbelsamling handler ofte om opstramning. For at sikre, at du har gjort det korrekt, skal du sørge for følgende:

 • Sæt alle skruerne ind i hullerne, før de spændes helt. Spænder du enkelte skruer i ad gangen, så kan det gøre møblet bliver samlet skævt.
 • Undgå at overspænde. Det handler om at give møblet stabilitet. Faktisk kan du ofte ende med at beskadige træet, hvis du strammer for meget.

 

6. Få hjælp eller gør det selv

Sommetider kan mange hænder være godt, mens for mange hænder i andre situationer kan gøre det værre. Her kan du se fordelene ved enten at gøre det selv eller få hjælp:

 

Hvis du vælger at gøre det selv:

 • Det vil tage dig længere tid
 • Mindre tilbøjelighed til at lave fejl
 • Du kan gøre det på din måde

 

Hvis du får hjælp:

 • Større elementer kan nemmere sættes sammen, da I kan holde hvert jeres stykke
 • Mindre fysisk arbejde påkrævet
 • Det er mere sikkert

 

7. Tag en ting af gangen

Det vil ofte altid være bedst at samle et stykke af møblet ad gangen. Gå derfor ikke videre, før du er færdig med det, du allerede har startet. Det er mere sandsynligt, at du blander stykkerne sammen, og dele vil gå tabt, hvis du prøver at samle mere end ét stykke af gangen.

 

8. Tjek dit arbejde 

Slutteligt bør du altid gå tilbage til dit samlede IKEA møbel efter tre eller fire dages brug for at kontrollere alle skruer og beslag. Spænd efter ved de skruer, der sidder løst, og sørg for, at alt ser korrekt ud. Hvis du gør dette, har du typisk et solidt møbel, der holder længere.

 

Hvordan skiller man et møbel ad igen

Det kan ske, at du skal flytte. I disse tilfælde vil man ofte have brug for at skille sine møbler ad igen. Du kan enten vælge at sælge IKEA-møblet videre, smide det ud eller tage det med dig.

 

Sådan skiller og flytter du et IKEA møbel

Mulighed 1: Skil IKEA-møblet ad

Hvis du beslutter dig for at skille det ad, vil møblet passe meget bedre ind i din lastbil eller trailer, og du behøver ikke at manøvrere rundt i snævre hjørner for ikke at ridse væggene eller møblet. Når du vælger at skille møblet ad, så kræver det, at du finder de instruktioner frem, som fulgte med, da du købte IKEA-møblet. Sørg for at gemme alle dele og hav styr på, hvordan møblet skal samles igen.

 

Mulighed 2: Flyt møblet uden at skille det fra hinanden

Du sparer tid og energi på at flytte møblet uden at skille det ad først. Dog kan det i sidste ende betyde, at det koster dig penge afhængigt af din aftale med flyttemænd, eller hvis møblet får skader under transporten.

 

Hvis du har mulighed for at flytte møblet uden at skille det ad, så er det klart den nemmeste måde at flytte det på. Det kan optage lidt plads i flyttevognen, hvilket muligvis betyder flere ture frem og tilbage.

 

Mulighed 3: Sælg det, giv det væk eller smid det ud

At smide møblet ud, give det væk eller sælge det, er langt den nemmeste mulighed. Du kan endda også ende med at tjene penge på det, hvis du sælger det. Møblet skal dog være af god kvalitet, hvis det skal kunne sælges til gode penge. Er der mange ridser eller mangler, så anbefales det hellere at give det væk.

 

Inden du vælger at sælge IKEA-møblet eller smide det væk, så overvej, om du kan gøre noget ved møblet, så det får et nyt udseende og måske endda ny funktion. Du kan finde mange gode ideer til genbrug af IKEA-møbler online.

 

Selvom det kan virke ligetil at samle eller skille IKEA-møbler ad selv, så kan du få brug for hjælp. Her kan du bruge Pinploy til at spare dig besværet. Lægger du din opgave op på platformen, så vil du hurtigt modtage tilbud på samlingen af dit IKEA-møbel.


 

FAQ

 • Det kommer helt an på, om du har prøvet det før, og om du kan finde ud af at læse manualer. Det kan godt være lidt kringlet, så spørg hellere om hjælp en gang for meget, end en gang for lidt.

 • Det kan tage fra 1-5 timer afhængigt af, hvor mange I er til at samle møblet og hvor kompleks sengen er.

 • Mange vælger at samle møblerne på egen hånd, specielt de mindre møbler. Er det derimod store møbler, så kan det være en stor hjælp, at få en hjælpende hånd fra en ven. Det kræves sommetider, at der skal holdes på flere ting på én gang, og det kan være svært alene.