dansk

Sådan trimmer og plejer du din kat

Sådan trimmer og plejer du din kat

Ligesom de fleste andre kæledyr, så har katte også brug for at blive plejet og gjort rene engang imellem. Selv med en udekat, så kan det være fornuftigt at få plejet og trimmet sin kat nogle gange, da det kan reducere problemer med dyrets hud og udvikling af eksem. Hvis du gerne vil prøve kræfter med at pleje din kat selv, så kan du læse med her for råd og vejledning.

 

Hav respekt for kattens ønsker

Det er vigtigt at finde ud af, hvornår det er bedst at gå i gang med at trimme og pleje din kat. Ikke alle tidspunkter på dagen vil være lige gode, og har din kat ikke lyst til det, så kan det blive en grim omgang for jer begge to. Lad derfor være med at presse katten for meget og stop gerne, hvis det ikke kan give mening at fortsætte. Prøv derfor at finde ud af, hvornår din kat er mest rolig og medgørelig, for eksempel efter et måltid, efter en lur, om morgenen, eller om aftenen. Det er ikke nogen skam at få hjælp fra en ekspert til at trimme og pleje din kat, hvis opgaven viser sig at være for hård.

 

Hvordan trimmer man sin kat

Du kan følge disse trin som vejledning for, hvordan du begiver dig ad med at trimme og pleje din kat:

 

1. Børst pelsen

Af alle trinene, så er det nok det mest essentielle at børste sin kats pels. Det kan dog også gøre oftere, end resten af trinene, da det er en simpel og effektiv måde at pleje kattens pels på. Med en speciel børste eller kam til katte, så kan du med fordel bruge 10-25 minutter om ugen til at rede din kats pels. Er din kat meget langhåret, så kan du i stedet børste den dagligt for de bedste resultater. Vær ekstra forsigtig omkring kattens ansigt og mave da det er sensitive områder for dyret. Rutinemæssig børstning kan rede ud i de værste knuder og fordele den naturlige olie i kattens pels. Børst altid i retning fra hovedet ned mod halen.

 

2. Trim pelsen for knuder og knækket hår

Når det kommer til selve trimningen, så brug da en fin saks eller en udtyndersaks, som du har godt kontrol over. Denne del kan godt være ubehagelig for din kat, så prøv at gøre det på tidspunkter hvor din kat er mest komfortabel. Det er vigtigst at trimme knuder, som du ikke har kunne fjerne gennem børstning. Prøv at filtre pelsen mest muligt ud med fingerne og brug derefter en saks til at klippe sammenfiltret pels af. Finder du totter af knækket og dødt hår, så kan du med fordel også give disse områder en let trimning. Hvis du ikke er tryg ved at trimme din kat selv eller bliver i tvivl, så er det bedst at finde hjælp fra en ekspert til det. Når du har trimmet, så kan du give en let børstning for at fjerne løse hår til sidst.

 

3. Giv katten et bad

Start med at lægge en måtte i badekaret eller brusenichen, som din kat kan stå på mens den bliver vasket. Det kan øge dens komfort og give bedre forhold for jer begge to. Gør noget vand klar som er tilpas varmt og hverken for varmt eller for koldt. Gør forsigtigt din kat våd med vandet, gerne med en bruser eller lignende. Undgå at sprøjte vand på kattens ansigt, da de fleste katte hader vand i ansigtet. Brug herefter en særlig shampoo som passer til din kats pels, og gnub den forsigtigt ind i pelsen fra halsen og ned. Rens til sidst kattens pels for shampoo med vand igen.

 

4. Tør din kat

Anskaf et stort håndklæde og begynd at tørre din kat, så snart du er færdig med at bade den. Hvis din kat tillader det, så kan du også bruge en hårtørrer på lav varme og styrke til at tørre den. Du kan lægge håndklædet på gulvet og sætte din kat ovenpå det, hvorefter du begynder at tørre din kat med håndklædet. Indsvøb til sidst din kat i håndklædet for at suge det sidste fugt og lad herefter katten hvile.

 

5. Klip kattens kløer

Det er tit en fordel at klippe din kats kløer omkring hver anden uge. På samme vis som med trimning, så kan dette trin godt have en stressende effekt på mange katte. Forsøg derfor at gøre det til en nem og rolig begivenhed, hvor du belønner din kat med godbidder. Hav en lille negleklipper klar, gerne en specielt til kattekløer. Pres blidt på kattens pote med tommel- og pegefinger, så du kan se kløerne komme lidt frem. Brug herefter negleklipperen i den anden hånd til kun at klippe de yderste dele af kløerne. Det er meget vigtigt, at du ikke klipper særlig langt ned, da kattekløer indeholder mange blodkar og nerver. Er du på noget tidspunkt usikker med processen, så kontakt da hellere en professionel til at klare denne opgave.

 

Mangler du netop en professionel til at hjælpe med at klippe kløer, trimme, eller bade dine kat, så kan du finde hjælpen med Pinploy. Her kan du lægge en opgave op på platformen og modtage tilbud fra lokale eksperter i nærheden af dig.

FAQ

  • Det er der virkelig stor forskel på, afhængigt af den enkelte kat. Med en rolig kat kan det ofte klares på omkring 1 time. Er din kat derimod meget urolig og har svært ved processen, så kan det godt ende med at tage helt op til 4 timer. Det er også vigtigt ikke at stresse med det, hvilket også godt kan trække tiden ud. Får du hjælp fra en professionel, så tager det som regel et sted mellem 1,5 til 3 timer.

  • Katte har ikke på samme måde behov for at blive trimmet og plejet som eksempelvis hunde, da katte er rigtig gode til at pleje sig selv. Der vil dog være visse ting, som din kat ikke selv kan klare. Derfor kan det godt give mening at trimme og pleje sin kat fra tid til anden, da det hjælper med at holde din kat ren og nedsætte risikoen for visse sygdomme.

  • Som udgangspunkt har en kat godt af at plejet og trimmet efter 4-6 uger. Du kan dog snakke med en professionel om, hvor ofte de anbefaler det, da det godt kan varriere mellem forskellige katte og deres pels.

  • Det kan du som udgangspunkt godt, men det er vigtigt at huske, at disse ting godt kan være meget stressende for katten og i værste fald ende med en skade på dyret. Er du derfor i tvivl om, hvordan du begiver dig ad med at trimme eller klippe kløer, så kontakt da hellere en professionel til at hjælpe dig med opgaven.