Hvordan lægger man brosten i haven?

Få tips og tricks til at lægge brosten i din have på den bedste måde

Uanset om du vil lave en sti fra dit hus eller terrasse, eller ønsker at skabe et helt område med brosten, såsom en indkørsel eller lignende, så kan du her læse mere om, hvordan man bærer sig ad med at lægge brosten i haven.

Du kan nemt tilpasse selve udseendet, størrelsen og formen af ​​dine brolagte områder. Du ikke behøver at være ekspert for at vide, hvordan du lægger brosten. Det kræver bare lidt knofedt, gåpåmod og tålmodighed.

Lidt planlægning inden du går i gang

handymand lægger brosten

Før du går ud og køber dine brosten, skal du bruge lidt tid på at planlægge for på den måde at spare penge. Undersøg derfor først på de forskellige brosten og vælg herefter det ønskede udseende og størrelse på stenene.

Sådan lægger man brosten

Følgende trin beskriver i hovedtræk processen med at få lagt brosten:

Trin 1: Afmærkning og udgravning

Markér det område du vil brolægge. Det vil give dig det samlet areal og afgøre, hvor mange brosten du har brug for. Køb gerne lidt ekstra sten for en sikkerheds skyld. Markér hjørnerne af området med en tynd stolpe eller pind som hver især forbindes med snor.

Hvis området er dækket af græs, skal du grave ud, så du arbejder på et jævnt plan.

Trin 2: Skab et solidt underlag

Dit nye brolagte område har brug for et solidt fundament, også kendt som vejbasen. Processen involverer komprimering af eventuelle bløde områder. Husk på, at du ikke ønsker, at hele overfladen er hundrede procent flad, da regnvand skal kunne strømme væk fra huset. Det er vigtigt, at du ikke dækker ventilationsåbninger i husets sokkel.

Trin 3: Komprimering af underlaget

Hvis du laver en gangbro, vil du gerne have en vejbase med omkring et 75-80 mm tykt underlag. Er du derimod ved at lave indkørsel, så vil et 100-150 mm tykt underlag være at foretrække. Tillad ca. 10 mm ekstra til komprimering af underlaget. Kør over området med en pladevibrator, som bruges til at jævne jorden. Gør det gerne to eller tre gange i forskellige retninger for at opnå et flot resultat.

Trin 4: Sigtning af sand

Du er nu klar til at lægge brolægningssand i en dybde på 30 mm. Tag dig gerne god tid til dette trin, da et forhastet job kan resultere i et ujævnt underlag. Det er ved dette trin vigtigt, at du benytter dig af et afrettersæt (sideskinner og retskinne) til at udjævne sandet.

Trin 5: Opsætning af en målelinje

Sæt en snor op, som du kan bruge som guide, når du lægger brosten. Dette vil hjælpe dig med at måle den nøjagtige højde og føre en lige linje, når stenene skal lægges. Når linjen er oppe, start i et hjørne eller langs en kant og placér brosten på det afrettede sand med 2-3 mm mellemrum mellem hver brosten.

Trin 6: Tjek din første række

Efter at have lagt din første række af brosten, bør du tjekke dem grundigt, da de resterende række lægges efter denne. Når du har lagt den anden række, skal du sørge for, at der er en 90 graders vinkel på underlaget. Skal du justere de udlagte brosten, så gør det med en spartel.

Læg de resterende brosten og sørg for, at der stadig er et mellemrum mellem dem på ca. 2-3 mm. Sørg for at arbejde fra toppen af ​​udlagte brosten for at undgå at forstyrre sandet der allerede er lagt ud.

Trin 7: Skab en kantafgrænsning

En kantafgrænsning sikrer, at belægningen ikke skrider efter et stykke tid. Din kantafgræsning lægges ved de yderste kanter med en skjult kantstrimmel som er ca. 10 mm under det færdige niveau.

Trin 8: Indstilling og positionering

Hvis du lægger brosten på en overflade der vil have meget gangtrafik, er det vigtigt at fylde mellemrummene mellem brostenene ud med med solidt sand eller specielt brlægningscement. Dette vil sikre stenenes stabilitet og forhindre bevægelse eller forskydning. Undgå at lægge fugesand, hvis der er varslet regn eller kraftig vind de næste par dage, eller hvis du ikke har et veldrænet underlag. Sørg også for, at mellemrummet mellem stenene ikke er bredere end 4 mm.

Når du lægger fugesand eller fast fuge med cement, skal du sørge for, at området er tørt og rent. Du kan derefter sprede det jævnt over brostenene, og feje det ned i de mange mellemrum. Komprimer herefter fugesandet ved at banke brostenen med en gummihammer indtil samlingerne er fyldt helt ud.

Trin 9: Endelig komprimering

Afslutningsvis komprimeres det endelige brolægningsområde. Hvis du har et gammelt tæppe ved hånden, kan du placere det under komprimeringspladen for at undgå skår eller revner på dine brosten. Det er bedst at bruge en mekanisk vibrerende pladekomprimator med gummibund, som du kan leje i de fleste byggemarkeder.

Læg et lag fejesand over overfladen for at beskytte brostenene mod skader, når du laver den sidste pladekomprimering.

Trin 10: Rengøring

Som det sidste trin kan du rengøre området for at fjerne overskydende sand ved at skylle med en vandslange. Dette vil også hjælpe sandet mellem hullerne med at sætte sig. Lad området tørre, og undgå om muligt at gå på det i 24-48 timer.

Har du ikke selv tiden eller lysten til at lægge brosten, så kan du i stedet finde hjælp til det. På Handyhand kan du lægge din opgave op og hurtigt modtage tilbud på platformen fra erfarne brolæggere der kan hjælpe dig.

Sådan lægger du en havesti med brosten

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Det er en god idé at lægge støbesand, flisesand eller afretningssand, som du skal lægge i en dybde på 30 mm under dine brosten. Sørg for, at jorden under sandet er blevet komprimeret og jævn. Brug derefter to afretningsstropper placeret ca. 1m til 3m fra hinanden og en afretningsskinne til at udjævne sandet mellem stropperne.

  • Det kan du helt absolut. Før du begynder, skal du bruge lidt tid på at planlægge for at spare tid og undgå fejl. Vælg de rigtige brosten fra start og klargør dit område for at sikre et rent og for det meste fladt uderum, med undtagelse af en lille vinkel for at tillade vandafstrømning. Du har mest af alt brug for at leje noget udstyr, såsom en pladevibrator. Den sværeste del er i bund og grund forberedelsen. Lægning af selve brostenene kan være tidskrævende, men det er en af ​​de vigtigste opgaver.

Skrevet af