dansk

Hvordan maler man badeværelsesfliser

Hvordan maler man badeværelsesfliser

At male fliser på dit badeværelse kan være en rigtig god måde at give nyt liv og farve på en budgetvenlig og nem måde. Der er mange slags maling på markedet som er designet specifikt til badeværelsesfliser. Du kan derfor nemt gå i gang med at male dine badeværelsesfliser med blot få redskaber.

 

Hvorfor male badeværelsesfliser

De fleste badeværelsesfliser kan med tiden for et mere slidt og misfarvet udseende. Fliserne er i et rum med masser af vand og fordampninger, som hurtigt kan begynde at påvirke flisernes fremtoning. I stedet for at få fliserne skiftet, så kan man ofte slippe af sted med at give dem et nyt lag maling. Du kan også eksperimentere med nye farver og et andet udtryk, ved at vælge en anden maling end den gamle farve. 

 

Hvilken maling skal jeg bruge til at male badeværelsesfliser

Før du går i gang med at male badeværelsesfliser, så er det vigtigt at undersøge, hvilken type af fliser der skal males. Det er afgørende for dit valg af maling, og ikke alle slags maling kan bruges på alle materialer. Fliser er ofte enten lavet af keramisk materiale, porcelæn, sten, eller tegl. Vær dog opmærksom på, at glaseret teglsten ikke er godt at male på, da de fleste slags maling ikke kan hænge godt nok ved denne slags materiale. 

 

Når du har undersøgt materialet af dine badeværelsesfliser, så kan du finde den specifikke type af maling som egner sig til denne slags flise. Er dine fliser keramiske, af porcelæn, eller teglsten, så vil det ofte være bedst at bruge en latex- eller epoxy-baseret maling. Latex-baseret maling kan lettere komme af igen men er mindre giftigt at arbejde med. Epoxy-baseret maling er ofte mere hårdfør når det hærdes og egner sig bedst til overflader der bliver eksponeret meget for vand. Det kan for eksempel være i brusenichen, omkring håndvasken, og ved badekarret.

 

Har du derimod badeværelsesfliser af sten, så kan du male disse med akrylisk latex maling. Her kan du også vælge maling med forskellige gloss, om det skal være mat eller skinnende. Vær dog særligt opmærksom på, at overflader med et mere skinnende finish har det med at være glattere, og du kan derfor risikere at falde på dem, især når de er blevet våde.

 

Sådan maler man badeværelsesfliser

Selve processen med at male badeværelsesfliser kræver forskellige trin for at få det bedst mulige resultat. Du kan med fordel følge nedenstående trin, når du selv gør i gang med at male:

 

1. Gør overfladen klar til at blive malet

Ligesom med andre maleprojekter, så handler det om at gøre rent på den overflade, som man skal male på. Sørg derefter at støvsuge, samt gøre fliser og fuger rent med vand. Er der behov for det, så kan også give flisen en let omgang med sandpapir.

 

2. Påfør en primer

En primer, eller en forankringsgrunder, er et godt middel at benytte til alle maleropgaver. Du påfører en primer til overfladen, inden denne bliver malet. Primeren giver malingen et bedre hold til underlaget, og får derfor malingen til at holde længere og sidde flottere. Find derfor en primer til badeværelsesfliser, og brug denne efter dens angivne instruktioner. Vær helt sikker på, at primeren er fuldstændig tør, inden du begynder at male.

 

3. Mal badeværelsesfliserne

Efter primeren er helt tør, kan du begynde at male fliserne. Efter hvor mange fliser og hvor stort område der skal males, så kan du enten benytte en stor pensel eller en malerrulle. Du kan vurdere, om du også vil have malet dine fuger imellem fliserne. Hvis ikke, kan du med fordel bruge malertape til at dække over eller være mere forsigtig med at male. Husk på, at du ikke vil kunne bruge dit badeværelse, før malingen er blevet tør. Hvis du har lyst, kan du også købe en skabelon til at male mønstre på fliserne.

 

4. Forsegling

Når malingen er tørret, så kan du med fordele anskaffe en gennemsigtig forsegler. Den bliver lagt henover laget af maling og er med til at give beskyttelse mod slid, skidt, og fugtskader. Vær ligesom med primer opmærksom på at vælge en rigtig forsegler. Forsegleren skal passe til flisernes materiale for at kunne give det bedst mulige resultat. Med en god forsegler påført, så sænker du også behovet for vedligeholdelse af dine badeværelsesfliser.

 

Hvis det virker som et større projekt at få malet dine badeværelsesfliser, så kan du bruge Pinploy til at finde en maler til badeværelsesfliser. Lægger du din opgave op på platformen, kan du modtage tilbud fra dygtige malere i nærheden af dig. Har du behov for at få lagt nye fliser eller få repareret ødelagte fliser, så kan du også finde hjælp gennem Pinploy til denne slags opgaver.

 

 

 

FAQ

  • Typen af maling vil afhænge af flisernes materiale. Latex- og epoxy-baseret maling bruges til fliser i keramik, porcelæn, eller tegl. Epoxy-baseret maling er ofte mere velegnet til områder der udsættes for meget vand og slid. Fliser i naturligt sten kan males med akrylisk latex maling.

  • Som udgangspunkt, nej. Det er bedst at holde sig væk fra område, hvor der er våd maling, da man ellers kan risikere at trække skidt over malingen eller beskadige den nylagte maling.

  • Det kan man sagtens. Vær dog opmærksom på at vælge maling som passer til flisernes materiale. Som udgangspunkt vil det også være godt at bruge epoxy maling i brusenichen, da denne slags maling tit kan klare vand bedre. Husk også at forsegl malingen efter det er tørt. I bruseren skal du også helst undgå at bruge maling med en skinnende gloss i bruseren, da det kan gøre fliserne lettere at glide og falde på.