dansk

Hvordan maler man køkkenskabe

Hvordan maler man køkkenskabe

Når det kommer til ens køkken, kan mange godt føle det er svært at indrette og give nyt liv uden samtidig at skulle bruge mange penge på at udskifte store dele af køkkenets inventar. Sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. Hvis du også har planer om at opfriske dit køkken men ikke lige står med det største budget, så kan du i stedet vælge at male din køkkenskabe. Det er en nem måde at give mere liv til dit køkken, og få det til at fremstå nyt og strålende for besøgende.

Køkkenskabene især fylder meget af rummet ud i de fleste køkkener, og man kan altså gøre meget for det visuelle udtryk ved at give dem et nyt lag maling og udseende. Uanset om dine skabe er lavet i laminat eller træ, så kan du læse med videre her for at få inspiration til, hvordan du kan bære dig ad med at male dem flot.

 

Vælg den rigtige maling og det bedste udstyr

Inden du går i gang med maleprojektet, så er det først og fremmest vigtig at have valgt den rigtige maling. Det skal naturligvis være en farve og tekstur, som du ønsker at have i dit køkken. Det er et udseende som kommer til at fylde meget i rummet så det er vigtigt at vælge med omhu.

Udover dette, så er det også vigtigt at sørge for, at den valgte maling passer til selve køkkenskabene. Malingen skal passe til skabenes materiale, så vær derfor omhyggelig med at læse, hvad det er for en slags maling du har købt. Maler du henover et gammelt lag maling, kan det være værd lige at tage det gamle lag med sandpapir eller fjerne den gamle maling på andre måder.

Der findes også maling speciallavet til netop køkkenskabe, som du med fordel kan benytte dig af. Akrylisk maling vil ofte være meget nemmere at fjerne og gøre rent end vinyl-baseret maling. Maler du på laminat skabe, kan det også være nødvendigt at anskaffe en primer til at holde malingen bedre fast på skabets overflade. Du kan spørge ind til dette det sted, hvor du køber din maling.

Efter at der er blevet malet, så kan det også være en idé at give skabene et lag lak efterfølgende. Her kan du finde lak med forskellige grader af skinnende eller mat finish, alt efter dine egne ønsker og behov til skabenes udseende. Det er selvfølgelig også relevant at have anskaffet sig gode, brede pensler, som kan lette besværet og arbejdstiden betydeligt.

 

Gør skabe og arbejdsområde klar til dit malearbejde

Før du kaster dig over at male gamle eller nye køkkenskabe, så kan det være nødvendigt at forberede sig for at lette arbejdet og give et bedre resultat i sidste ende. Sørg for at have god udluftning det sted, hvor du maler. Dæk områder til med plastik eller andet dække, så du undgår at male på elementer der ikke skal rammes.

Har du mulighed for det, så kan det også være fornuftigt at afmontere skuffer og skabsdøre fra dine køkkenskabe og male disse seperat fra resten af skabene. Det kan være med til at lette arbejdet og give dig langt mere kontrol over, hvor du maler henne.

For at gøre selve køkkenskabene klar til at blive malet, kan du tage følgende forholdsregler:

1. Fjern den gamle maling: 

Maler du ovenpå et gammelt lag af maling og finish, så er det ofte bedst simpelthen at fjerne dette lag, inden du begynder at male selv. Her kan du bruge forskellige metoder og kemikaler til at strippe maling, brun sæbe, en varmepistol, eller lignende. Du kan efterfølgende give skabenes overflader en omgang med sandpapir for at fjerne de sidste rester af gammel maling. Dette vil gøre det nemmere for dig at male med det nye lag maling.

 

2. Gør skabene klar til at blive malet: 

Når alt gammel maling er fjernet, så kan du begynde at afmontere skabslåger og skuffer fra køkkenskabene for at lette malearbejdet og gøre det mere præcist. Rengør derefter skabene grundigt, så der ikke bliver blandet skidt og snavs ind i det nye lag maling. Du kan eventuelt også reparere huller og skader på dine skabe, hvis de er til stede.

 

3. Klargør arbejdsområdet: 

Resten af dit køkken og området omkring køkkenskabene skal også sikres, inden du begynder at male. Her kan du lægge dække i form af plastik eller lignende for at beskytte andre områder og overflader mod maling. Det er ofte også en god idé at påføre malertape rundt i kanterne omkring dine køkkenskabe, så du ikke ved en fejl kommer til at male på nærliggende inventar.

 

Tilførelse af primer

Du kan med fordel påføre et lag primer, før du rigtig går i gang med at male. Det er ikke som sådan nødvendigt, men primer giver et bedre resultat og får det nye lag maling til at sidde i længere tid. Når du arbejder med en primer kan du følge disse trin i arbejdsprocessen:

1. Mal indefra og ud: 

Teknikken til at lægge primer korrekt kan godt kræve lidt teknisk snilde. Det er ofte anbefalet at starte inderst i skabene, for eksempel ved den bagerste væg inde i selve skabet. Sørg for at primeren dækker hele overfladen. Her kan du eventuelt bruge en mindre pensel til at nå ind i hjørner og svære afkroge.

 

2. Arbejd i segmenter: 

Den vigtigste faktor når det kommer til at lægge en primer, er at den dækker samtlige overflader, som der skal males på. Tag derfor arbejdet i bidder, så du er mere sikker på resultaten. Når du arbejder med enkelte segmenter af køkkenskabet ad gangen, så er det nemmere at holde overblik over dit arbejde.

 

3. Fjern overskydende primer: 

Når du tilfører din primer, så vil du opnå det bedste resultat med et jævnt, glat lag af primer. Sørg derfor at fjerne overskydende primer med en tør pensel eller malerrulle, især i hjørner og samlinger mellem skabe.

 

4. Læg kun primer på fronten af skuffer:

Skuffer skal håndteres lidt anderledes med primer. Her kan det være bedst kun at lægge et lag af primer på den yderste front af skuffen, da det ellers kan påvirke hvor godt skuffen kan åbnes og lukkes.

Sørg for at alt primer er fuldstændig tørt, inden du begynder med selve malingen.

 

Sådan maler man køkkenskabe

Når det kommer til endelig at skulle male dine køkkenskabe, så er processen ofte temmelig simpel. Det er blot at følge disse lette trin, så opnår du det bedste resultat med at male køkkenskabe:

1. Mal første lag:

Læg først et jævnt lag af maling, hvor du sørger for at male med jævne, ens penselstrøg, så du ikke får steder hvor malingen er ujævnt lagt på. Her kan det tit være en fordel at bruge en malerulle eller en bred pensel. Det kan være en fordel at starte med at male rammerne og kanterne på dine skabe.

 

2. Mal låger og skuffer:

Har du afmonteret låger og skuffer, så kan du male disse lidt mere frit end de andre segmenter af køkkenskabene. Sørg for at male bagsiden af skabslåger og skuffekanter først, og at dette lag af maling er helt tørt, inden du rykker videre til fronten eller det andet lag af maling.

 

3. Påfør andet lag maling:

Når det første lag af maling er fuldstændig tørt alle steder, så kan du videre med at male det andet lag. Her skal du også sørge for at lægge et jævnt lag, uden at det bliver for tykt og danner klumper. Det andet lag af maling er vigtigt for at give det sidste dække i farven, lægge en form for finish, og samtidig give beskyttelse til dine køkkenskabe.

 

Har du planer om at skulle gennemføre et projekt med at male dine køkkenskabe, men er du i tvivl om dele af processen, så kan du finde billig og effektiv hjælp til at klare opgaven for dig. Gennem Pinploy kan du få hjælp til at male dine køkkenskabe fra start til slut. Mangler du hjælp til ting som reparation af dine køkkenskabe, så kan du også finde hjælp til dette.

FAQ

  • Det kan man som udgangspunkt godt, men det vil ofte kunne ses på resultatet af det nye lag maling. Det anbefales derfor at tage sig god tid til at fjerne det gamle lag ordentligt, før du lægger det nye lag af maling. Dine køkkenskabe er en stor del af køkkenets interiør, og det vil derfor ofte være bedst at gå til arbejdet med et kvalitetbevidst sind.

  • Ja, det afhænger af det materiale, som dine køkkenskabe er lavet af. Der kan være forskel i, hvor godt en maling kan hænge fast, alt efter om det er skabe af træ eller laminat. Du kan ofte få speciallavet maling til køkkenskabe, hvor der findes varianter til træ eller laminat. Det kan også være værd at undersøge, om din valgte maling har behov for et underliggende lag af primer. Det er ofte også anbefalet at benytte akryl-baseret maling, da det er nemmere at fjerne og gøre rent.

  • Det er selvfølgelig op til en selv, og det er som sådan ikke strengt nødvendigt at gøre. Det kan hjælpe til at gøre processen med at male nemmere, og du undgår ofte at spilde maling over på andre dele af dit køkken. Det kan derfor være med til at løfte kvaliteten af dit malearbejde, hvis du har afmonteret låger og skuffer, inden du maler disse.