dansk

Hvordan rengører du din vaskemaskine

Hvordan rengører du din vaskemaskine

Hvis du ikke lærer at rengøre en vaskemaskine, vil dit tøj blive udsat for bakterier, grimme lugte, skimmelsvamp og lignende. Skyllemidler og vaskemidler klæber sig til indersiden af ​​vaskemaskinen, og det kan medføre mug og skimmelsvamp.

 

Din vaskemaskine opsamler også snavs efter hver vask, hvor det meste klæber til gummiet i hjørnerne ved tætningerne. Tætningen forbliver fugtig, og snavset her kan udvikle sig til mug. Vent ikke med at rengøre din vaskemaskine til du får dårlig lugt eller pletter på dit tøj, men kom det hellere i forkøbet.

 

Rengøring af din vaskemaskine

For at holde din vaskemaskine renlig, kan du her læse råd til, hvordan du rengører din vaskemaskine:

 

1. Start med dørtætningerne og pakningerne først

Tag nogle håndklæder og læg dem i blød i klar eddike eller brintoverilte og læg dem på pakningerne omkring maskinens låge. Lad dem ligge i cirka en time, så den hvide eddike eller brintoverilte kan løsne fedtet eller skimmelsvampen og desinficere området. Tør pakningerne og dørtætningerne af. Brug en tandbørste til at fjerne eventuelle rester.

Skyl resterne godt af. Når pakningen er ren, skal du indstille vaskemaskinen til den forlængede cyklus, største last og varmeste indstilling og køre dette program.

 

2. Fyld tromlen eller vaskemiddelskuffen med bagepulver og eddike

Tilsæt en liter eddike og en halv kop bagepulver. Du kan bruge enten klorin, enzymvaskemiddel, citronsyre eller brintoverilte i stedet for eddike og bagepulver.

 

Hvis du rengør en frontlæsser, skal du hælde eddiken i skuffen til vaskemiddel og bagepulver i skuffen til skyllemiddel og starte vaskecyklussen.

 

Hvis du har en top-læsser, så lad vandet løbe i et par minutter, før du tilføjer eddike og bagepulver. Hold maskinen kørende i cirka et minut for at blande de to ingredienser og stop derefter vaskecyklussen i en time. Fuldfør vaskecyklussen efter det har stået i blød i en time.

 

3. Fortsæt vaskecyklussen

Rengør ydersiden af ​​vaskemaskinen med en blød klud vredet op i eddike, mens vaskecyklussen fortsætter.

 

4. Kør endnu en varmtvandscyklus

Kør en anden cyklus, denne gang med varmt vand. Varmt vand og en lille smule eddike løsner op for eventuelle rester.

Når cyklussen er afsluttet, så lad døren stå åben for at lade tromlen tørre. Dette kan forhindre dannelse af skimmelsvamp.

 

5. Rengør alle dele

Tag et af håndklæderne gennemvædet i eddike og rengør indersiden af ​​lågen. Tag en tandbørste og kom ind i de svært tilgængelige kroge. Glem ikke de øverste kanter og flader samt karrets kant. Brug til sidst en fugtig klud til at tørre maskinens yderside af for at få den til at skinne udvendigt, så vel som indvendigt.

 

Ingredienser til at rengøre en vaskemaskine

Bagepulver og eddike

Dette er de mest brugte ingredienser til rengøring af en vaskemaskine derhjemme. Til denne proces behøver du kun en liter eddike og en deciliter bagepulver. Herefter skal maskinen indstilles til 90 ºC og en lang vaskecyklus. Bagepulver og eddike fjerner kalk for at holde din vaskemaskine ren og frisk. Den eneste ulempe ved disse to ingredienser er, at blandingen er mild og ikke vil fjerne alt mug. Du har brug for stærkere rengøringsingredienser, hvis din vaskemaskine er yderst snavset efter mange vaske.

 

Enzymvaskemiddel og blegemiddel

Vælg pulveriseret enzymvaskemiddel frem for den flydende variant og få den med flest fedtfjernende enzymer. Med maskinen indstillet til 90 ºC, tilsættes de to ingredienser og vælg så den vaskecyklus med højeste lastmulighed. Vaskemidlet og blegemidlet fjerner klæbrige rester og efterlader indersiden af ​​din vaskemaskine skinnende ren.

 

Citronsyre

Citronsyre er et naturligt og kraftfuldt rengøringsmiddel til fjernelse af sæberester, kalk, dårlig lugt og eventuel ophobning af snavs inde i vaskemaskinen. Bland en deciliter citronsyre med en halv deciliter bagepulver og indstil vandtemperaturen til 90 ºC.

 

Brintoverilte

Dette kemikalie er et kraftfuldt middel til rengøring af vaskemaskiner. Det fjerner mug, kalk, mange bakterier og vira. Tilsæt en liter brintoverilte og indstil maskinen til 90 ºC ved en lang vaskecyklus. Lad det trække i cirka tre timer for de bedste resultater. Du skal køre denne proces et par gange for frontbetjente vaskemaskiner.

 

Klorin

Dette er det bedste rengøringsmiddel til dårlig lugt, men du kan kun bruge det med koldt vand og op til 40 ºC. Vær forsigtig, når du bruger klorin, da det kan trænge ind i porøse overflader såsom porcelæn eller plastik i den indvendige tromle i din vaskemaskine. Klorin formår heller ikke at fjerne kalk og skimmelsvamp.

 

Sådan rengøres de øvrige dele af vaskemaskinen

 1. Rengøring af karrets fælge. Brug et håndklæde vædet i klar eddike eller brintoverilte til at rengøre åbningen af ​​vaskemaskinen, især mellem de øverste kanter og gummikanten. Sørg for, at du kommer ind i de svært tilgængelige områder.
   
 2. Rengøring af vaskemiddelskuffen. For en maskine med frontlæsning skal du fjerne vaskemiddelskuffen og lægge den i blød i varmt vand. Brug en tandbørste til at fjerne skimmelsvamp eller sæberester. Skyl skuffen og lad den tørre, inden du sætter den tilbage. Glem ikke at rengøre det område, hvor vaskemiddelskuffen sidder, da der også kan sidde mug og sæberester. Vaskemaskinens manual har instruktioner til hvordan du fjerner vaskemiddelskuffen.
   
 3. Rengøring af filteret. Rengøring af tromlen og andre dele af vaskemaskinen fjerner dårlig lugt. For at holde vaskemaskinen i god stand skal du også huske at rense filteret. Hvis du har en maskine med frontlæsning, er filterlågen forrest i bunden af ​​vaskemaskinen. For en maskine med toplæsning er filteret inde i skyllemiddelskuffen. Når du kommer til frontlæsserens filter, læg et håndklæde under maskinens låge og læg et fad eller en skål ovenpå for at opsamle vandet. Skru filterdækslet af og lad vandet løbe ned i skålen. Læg filteret i blød i sæbevand og fjern eventuelle rester med en tandbørste.

 

Sådan holder du din vaskemaskine ren og frisk

En ren vaskemaskine dufter fremragende, og det gør dit tøj også. Hvis din maskine lugter betyder det, at du har ladet rester af snavs samle sig indvendigt. Sådan forebygger du ansamlingen af snavs og mug i vaskemaskinen:
 

 1. Spar så vidt muligt på vaskemidlet. Ved brug af for meget vaskemiddel vil det overskydende rengøringsmiddel samle sig inde i vaskemaskinen og føre til ophobning. Tjek emballagen for doseringsvejledninger.
   
 2. Læg ikke møgbeskidt tøj ind i maskinen. Skyl det for at komme af med det overskydende snavs, inden du vasker tøjet i maskinen.
   
 3. Lad lågen stå åben efter hver vask, for at tromlen kan tørre ud. Det er en enkel måde til at forhindre vækst af skimmelsvamp. Hvis du bruger en vaskemaskine med frontlæsning, kan du også lade vaskemiddelskuffen stå åben.
   
 4. Kør en tom vask med varmt vand mindst to gange om måneden for at slippe af med enhver skjult ophobning af snavs.

 

Hvis din vaskemaskine efterhånden er i dårlig stand, kan du muligvis ikke få alt snavs, skimmelsvamp og rester ud på første forsøg. Du skal muligvis rengøre vaskemaskinen op til seks gange derhjemme for at få de ønskede resultater. 

 

For mange er det for meget arbejde, og de hyrer derfor en professionel til at klare det. En professionel rengøring af din vaskemaskine vil give en korrekt og udførelig rengøring. Du kan finde hjælp til din rengøring på Pinploy, hvor du kan få uforpligtende tilbud fra andre brugere på platformen.

FAQ

 • Du kan bruge koldt vand, men du får ikke de bedste resultater. Varmt vand nedbryder sæberester inde i vaskemaskinen og så dræber det også bakterier.

 • Klar eddike er sikker at bruge, men du skal være forsigtig, når du rengør omkring gummipakningerne på lågen.

 • Brug ikke eddike og blegemiddel på samme tid, fordi de to kemikalier tilsammen danner en skadelig gas. Du skal fjerne eventuelle spor og rester af blegemiddel, før du tilføjer eddike og bagepulver ved at køre en fuld rensecyklus.