dansk

Sådan rengør du lamelgardiner

Hvordan rengøres lodrette persienner

Lamelgardiner, eller lodrette persienner, er en helt særlig type af gardiner, som giver et flot, elegant, og indbydende rum. At rengøre lamelgardiner kan dog godt være en besværlig opgave, og de store overflader på lamellerne samler let støv og skidt. Du får derfor mest ud af det, hvis du rengører dine lamelgardiner forholdsvist regelmæssigt, så du undgår samling af store mængder skidt på dine gardiner.

 

Hvor ofte skal man rengøre lamelgardiner

Den bedste måde at se dette på, er simpelthen ved at kigge på dine gardiner. Når du tydeligt kan se skidt og snavs, så vil det være tid til en rengøring. Gøres det på denne måde, så kan du komme ud for at skulle lave en mere grundig rengøring. Hvis du derimod foretager en lidt mere regelmæssig rengøring af dine lamelgardiner, for eksempel ugentligt eller hver anden uge, så vil du ofte kunne slippe af sted med en mere mild rengøring. Alt efter din tilgængelige tid, kan du vurdere, hvilken slags rengøring du nemmest kan varetage.

 

Sådan rengør du lamelgardiner

Skal du rengøre dine lamelgardiner med en relativt let rengøring, kan du ofte sagtens lade gardinerne hænge på deres krog. Alt hvad du skal gøre for at rengøre dem er at give dem en mild støvsugning og derefter fjerne overskydende snavs med en ren klud eller støvkost. For at støvsuge dine lamelgardiner bedst muligt, uden at risikere at beskadige dem, kan du bruge følgende fremgangsmåde:

 

  • Brug et mundstykke med børste eller lignende på din støvsuger.
  • Luk alle lameller helt til en side.
  • Støvsug hver enkelt lamel oppefra og ned på forholdsvist lav sugestyrke
  • Drej alle lameller, så de lukker “med bagsiden udaf” og gentag processen.

Vær forsigtig med, at støvsugeren ikke får fat i bunden på lamellerne og ødelægger disse. Et mundstykke kan også medvirke til at undgå dette.

 

Når du efterfølgende skal fjerne overskydende snavs og støv efter en støvsugning, så kan du ofte få det bedste resultat med en støvkost. Udstyr som en klud eller endda en malerpensel kan også benyttes, men til varrierende effektivitet.

 

Fremgangsmåden til at fjerne støv og snavs minder umiddelbart meget om processen med støvsugning. Det vil altså igen sige, at du får den mest effektive rengøring ved at lukke lamellerne helt til en side, støve af oppefra og ned, lukke lamellerne til den anden side, og gentage processen igen. Du kan undervejs åbne og lukke lamellerne for også at rengøre siderne samtidigt. Dette kan lade sig gøre forholdsvist nemt på de fleste slags lamelgardiner, uanset om det er vinyl, PVC, plastik, eller stof.

 

Hvordan vasker jeg lamelgardiner

Er en støvsugning og en rengøring med støvkost ikke nok for dine lamelgardiner, så kan du godt få behov for at give dem en vask. Ved vask skal du tage højde for det materiale, som lamelgardinerne er lavet i, før du går i gang. Der er forskellige metoder til at vaske de forskellige materialer. Er lamelgardinerne lavet af hårde materialer som plastik, PVC, træ, eller vinyl, så kan du bruge følgende fremgangsmåde:

Læg håndklæder under længden af hele gardinet, så der ikke vil blive spildt på gulvet. Dyp derefter en rengøringssvamp i en bajle med varmt vand og sæbe. Vask herefter hver side af hver lamel individuelt med svampen, uden at svampen indeholder for meget væske. Vær forholdsvist blid med din rengøring, da du ellers kan komme til at skade lamellerne. Rengør igen oppefra og ned.

Efter vask kan du gennemgå hver enkelt lamel med en tør svamp eller en klud for at undgå at der dannes pletter fra vandet.

 

Har du derimod lamelgardiner i stof, så skal du vaske dem med en lidt anden metode. Denne afhænger meget af, hvordan producenten af stofgardinet anbefaler, at du gør dem rent. For mindre pletter, kan du som regel duppe en klud med lidt mild rengøringsmiddel på det beskidte område. Søg dog efter information omkring dit lamelgardin i stof, inden du foretager den helt store rengøring eller vask.

 

Du kan få behov for hjælp fra en ekspert som har erfaring og viden omkring rengøring af lamelgardiner. Ved at benytte Pinploy, kan du finde netop sådan en ekspert til at hjælpe med rengøring af dine lamelgardiner uanset type.

FAQ

  • Det vil ofte være nemmest at rengøre lamelgardiner med en let fugtig svamp efterfulgt af en støvsugning til at fjerne resterende skidt. Det vil også være bedst at foretage rengøringen forholdsvist regelmæssigt, så der ikke vil være behov for en stor, dybdegående rengøring.

  • Nej, ikke hvis du laver en mildere form for rengøring. Du kan i disse tilfælde sagtens lade gardinerne hænge, mens du rengør dem med en mild støvsugning og efterfølgende fjerne overskydende støv og snavs. Her vil en støvkost ofte være det mest optimale valg.

  • Det vil ofte afhænge meget af det specifikke gardin. Ofte vil fabrikanten have anvisninger til, hvordan du vasker det specifikke gardin. Nogle lamelgardiner kan ikke tåle en vis temperatur eller lignende, og det kan derfor være værd at undersøge de enkelte typer af gardiner.