dansk

Sådan renser man afløb

Sådan renser man afløb

Afløb i vaske og bruseren bliver tit udsat for madrester, hår, og andet snavs. Det er derfor ikke mærkeligt, at afløbene tit bliver stoppet. Det kan være besværligt og dyrt at få en VVS-mand ud og klare problemet hver eneste gang. Du kan i stedet læse forslag til, hvordan man kan rense afløbet selv.

 

Hvornår skal man rense et afløb

Det er ofte ret ligetil at se, hvornår et afløb har brug for at blive renset. Når vandet begynder at blive drænet langsommere eller simpelthen ikkk kan løbe ud, så er det tit ensbetydende med en blokade. Der kan være andre problemer med afløbet, men et stoppet afløb er den mest almindelige problematik, som man løber ind i.

 

Hvordan renser man afløb med husholdningsmidler

Du kan prøve følgende metoder til at rense dit afløb med almindelige ting i hjemmet. Det er tit den billigste metode og kan give et godt resultat, selvom du ikke bruger bestemte kemikalier. Der er forskellige fremgangsmåder, som du kan prøve:

 

1. Rensning med natron og eddikke

Denne metode kan benyttes til afløb både i køkkenet eller badeværelset. Tag cirka 30 gram natron og bland dette med 75 mL hvid lagereddikke. Det vil give en reaktion med det samme, og det skal blot hældes direkte ned i det stoppet afløb. Lad det sidde i mindst en time, gerne længere, hvorefter du skyller afløbet med varmt vand.

 

2. Varmt vand kan fjerne blokader

Varmer du en hel el-kedel med vand, så kan du bruge det kogende vand til stoppet afløb. Hæld langsomt lidt af det kogende vand ned i afløbet, vent nogle sekunder, og fortsæt igen med at hælde vand igennem afløbet. Denne metode kan fjerne blokader i rørene, men den er bedst at bruge til regelmæssigt at rense afløb inden der er kommet en stor blokade. Det gør sig især gældende i brusenichen, hvor du med fordel kan bruge denne metode regelmæssigt.

 

3. Rensning af afløb med salt og natron

Her kan du blande almindelig køkkensalt med natron, cirka 65 gram af hver ingrediens, og hælde denne blanding ned i dit stoppet afløb. Lad det herefter sidde i 10-20 minutter, før du hælder varmt vand ned igennem afløbet. Tilførelsen af vand skaber en kemisk reaktion, som ofte er nok til at løsne og nedbryde blokader i afløbet.

 

Andre metoder til at rense afløb

Der er også andre måder at rense afløb på. Du kan bruge forskellige redskaber og specifikke rengøringsmidler til opgaven. Med afløbsrens og andre kemikalier til formålet, skal du blot hælde den angivne mængde ned i afløbet og vente, ofte omkring en time. Herefter hælder du varmt vand igennem afløbet. Det er ikke den mest miljøvenlige metode, så du kan i stedet bruge mere grønne alternativer. Denne type afløbsrens er ofte enzym-baseret og arbejder tit lidt langsommere. Til gengæld er disse midler en del mere skånsomme for dig og miljøet.

 

Du kan også forsøge at rense dit afløb med mere manuel arbejdskraft. En svupper kan ofte virke ret effektivt, så længe den bruges rigtigt. Sørg for at svupperen dækker hele afløbet. Der må ikke være nogle åbninger, da pointen er at skabe et undertryk. Arbejd hereter med svupperen ved at trykke den ned og op gentagne gange. Det kan godt tage lidt tid, før du ser et resultat.

 

Hvis du har mere styr på handymand arbejdet, så kan du forsøge skille rørene ad selv. Det kan kun anbefales, hvis du nogenlunde ved, hvad du laver. Stil en tom spand under det U-formet rør under din håndvask og arbejd gerne med handsker. Brug en svensknøgle til at skrue møtrikker og lukninger løse for at afmontere røret. Du kan herefter tømme røret ned i spanden og rense det igennem med vand. Sæt herefter røret fast igen, hvor du sørger for at skrue det godt fast igen.

 

Har du stadig problemer med dine afløb, eller har du ikke tiden og midlerne til opgaven selv, så kan du med Pinploy finde en ekspert til at komme ud og hjælpe dig med at rense afløb. Er dit toilet stoppet, eller har du andre problemer med VVS, så kan du også sagtens finde en Pinployee til at hjælpe dig her.

FAQ

  • Afløbet i bruseren kan være lidt mere besværligt at rense. Har du ikke bestemt VVS-udstyr til netop denne opgave, så kan du prøve metoder med eddikke og natron. Du kan også undgå blokader i fremtiden ved at have en hårfanger monteret i afløbet og ved at hælde kogende vand gennem afløbet på regelmæssig basis.

  • Når vandet har svært ved at blive drænet eller slet ikke bliver suget ned i afløbet, så er det ofte et tegn på et stoppet afløb. Hjælper det ikke at rense afløbet, så kan problemet godt være andetsteds og det kan være nødvendigt at finde en blikkenslager.

  • Når alle afløb i hjemmet er stoppet, eller der flyder ildelugtende vand op fra afløbene, så kan det være problemer med kloakkens afløb. Her er professionel hjælp nødvendig, da det i nogle tilfælde kan kræve en slamsluger.