dansk

Gør-det-selv guide til at fixe en vandhane der drypper

Gør-det-selv guide til at fixe en vandhane der drypper


Ikke alene har den nagende dryppende lyd potentiale til at irritere dig, men det giver også tre væsentlige problemer: højere regninger, spildt vand og en øget risiko for at udvikle katastrofale lækager og vandskader. At undlade at reparere en utæt vandhane er som at smide penge i afløbet. Hver ekstra unødvendig dråbe gør dine vandregninger højere og højere, med potentiale til at tilføje alt fra 130 kr. til 1300 kr. eller mere til din årlige regning. Hvis omkostningerne ikke giver dig grund nok, kan udsigten til at ende med vandskade eller et større VVS-problem, der koster flere tusind kr. at reparere i andre områder af dit hjem, måske motivere dig til at tage skridtet til at udføre en gør-det-selv-haneudskiftning eller hyre en blikkenslager. 
 

Uanset hvad der får dig til at fixe lækagen, er det afgørende at komme til bunds i problemet og rette det. Læs videre for at lære mere om nogle af de mest almindelige årsager til husholdningslækager, sammen med de trin, du skal tage for at rette en på egen hånd eller afgøre, om det er nødvendigt at reparere vandhanen eller udskifte dem af en professionel.
 

Årsager til utætte vandhaner

Desværre forbliver vandhaner ikke i funktionsdygtig stand for evigt. Disse mekaniske enheder er lavet af mange forskellige dele, som alle kan blive slidte efter mange års brug. Alder, brug og forringelse er blandt de vigtigste årsager til lækager. Nogle årsager kræver en simpel løsning, mens andre udgør et mere kompliceret problem. Uanset om din utætte vandhane er i badeværelset, køkken, vaskerum eller udenfor, omfatter almindelige årsager til at din vandhane får lækager:
 

Pakningsproblemer: Hver gang du bruger din vandhane, bliver skiven inde i presset mod ventilsædet. Over tid, vil friktionen fra at tænde og slukke for vandhanen forårsager slid på skiven, hvilket uundgåeligt fører til en irriterende dryppen. En pakning der ikke er dimensioneret korrekt eller installeret på den rigtige måde, kan også gøre at din vandhane lækker. Udskiftning af det bør løse problemet.
 

Slidt forsegling: Sediment ophobes over tid inde i din vandhane, og det kan forårsage slid på forseglingerne. Regelmæssigt rengøring for sediment fra indløb og udløbs forsegling, kan hjælpe med at opretholde din vandhane. Disse tætninger er relativt nemme og billige at udskifte, hvis de er forbi det punkt, hvor en normal rengøring kan hjælpe.
 

O-ring, Åh Nej: Ligesom pakninger og forseglinger, holder O-ringe ikke for evigt. Disse små O-formede ringe holder din vandhanes håndtag på plads og modstår regelmæssig friktion med gentagen vandhane brug. Over tid vil O-ringen slides eller løsne, hvilket får vandhanen til at lække i nærheden af håndtaget. Udskiftning af dette, er næsten altid en simpel løsning.
 

Løse dele: Pakningsmøtrik og justering af ringe i vandhanen er fælles komponenter, der kan forårsage at en vandhane lækker fra området ved håndtaget. Stramning eller udskiftning af pakningsmøtrikken løser typisk dette problem.
 

Korrosion af ventilsædet: Ventilsædet på en vandhane forbinder vandhanen til tuden ved hjælp af en kompressionsmekanisme. Som tiden går, vil vand sediment ophobes i dette område og korroderer ventilsædet, hvilket får vandhanen til at lække fra tuden. Regelmæssig rengøring forlænger levetiden.
 

I sjældne tilfælde, vil ødelagte samlinger eller rør, forårsage en utæt vandhane ved at påvirke din vasks vandtryk. Hvis du har kontrolleret alle de andre områder og stadig har en lækage, er det en god idé at ansætte en blikkenslager til at inspicere rørene. Tag et kig på nogle af de fælles reparationer forbundet med dræn i forskellige rum i dit hjem, til bedre at forudse den type vandhane reparationer, der kan være nødvendige.
 

Vigtigheden af reparation af utætte vandhaner

Uden at komme til bunds i lækagens årsag, risikerer du at få en altomfattende oversvømmelse eller overløb, hvilket kan efterlade hele værelser gennemblødte. At vand skaber ødelæggelse på træværk og gulve, samtidig med at overflader bliver sårbare over for bakterier, mug og meldug vækst er en ting. En anden ting er, at vand er en værdifuld ressource, der er nødvendig for at opretholde livet for mennesker og dyr, så at skylle 1000 liter vand væk, fremfor at reparere en lækage, er alene det mest miljømæssigt ansvarlige at gøre.
 

Badeværelsesvandhaner: Gennemsnitlige reparations priser: 710 kr.
 

Badeværelsesvandhaner kommer i en række forskellige stilarter, som alle almindeligvis vil lække, hvis de har brug for nye pakninger eller O-ringe. For at reparere disse vandhaner, fjernes den dekorative hætte, håndtaget skrues af og pakningsmøtrikken skrues af. Tag den gamle pakning ud, og udskift den med en ny. Fjern pakningsmøtrikken og montér en ny O-ring, før du sætter vandhanen sammen igen.
 

Køkken vandhaner: Gennemsnitlige reparations priser: 720 kr.
 

Mange køkkenvaske indeholder en større række dele. Dette gør det vanskeligt at identificere, hvor lækagen kommer fra, så du kan være bedre stillet ved at købe et erstatningskit og installere alle de nye dele. Hvis du beslutter dig for at reparere lækagen i stedet for at udskifte vandhanen.
 

Vaskerumsvandhaner: Gennemsnitlig reparations priser: Mindre end 650 kr.
 

Vaskerumsdræn har typisk enkle nyttevandhaner, som almindeligvis lækker fra tud eller håndterbare områder. Fordi begge reparationer kræver, at du tager vandhanen fra hinanden, giver det mening at udskifte ventilens O-ring og vandhanens pakning på samme tid. Start med at fjerne håndtaget. Skru ventilen af ved at dreje den til venstre med en skruenøgle. Træk ventilen ud og fjern skruen, der sikrer ventilen og skiven. Installer en ny pakning og O-ring, erstat skruen og saml vandhanen igen.
 

Trin for trin guide til reparation af en vandhane der drypper

Ignorer ikke en lækage for længe. Selv hvis du bare er en afslappet gør-det-selv type, er dette et gennemførligt projekt for dig, fordi det kun kræver nogle relativt grundlæggende VVS-færdigheder. Før du begynder at samle dine værktøjer, tag da et godt kig på den utætte vandhane, for at se, hvor lækagen kommer fra. Dette bør give dig en ganske god idé om, hvilken del der skal repareres eller udskiftes. For eksempel, hvis vandhanen lækker fra tuden, er ventilsædet sandsynligvis problemet. Hvis det lækker i nærheden af håndtaget, kan det være på grund af en pakningsmøtrik, der skal justeres.
 

Gennemsnitlig tid for dette projekt: En time
 

Værktøjer og materialer, du har brug for:

 • Justerbar skruenøgle og en C-skruenøgle
 • Flat-head/Phillips-head skruetrækker
 • Gennemtrængende olie som WD-40
 • Destilleret hvid eddike
 • Nylon skrubbe svamp
 • Klude
 • Reservedele
   

Trin et: Sluk for vandet

For erfarne VVS-proffer, kan dette synes som et indlysende første skridt, men hvis dette er din første gang du arbejder med VVS, er du muligvis ikke klar over vigtigheden af at slukke for vandforsyningen, enten fra drejeknapper under vasken eller hovedlinjen til huset. Hvis du springer dette trin over, risikerer du at nyde synet af en gejser af vand fra dit armatur.
 

Trin to: Forbered dine værktøjer og vandhanen

Tag et par minutter til at klargøre dit rum, dette vil gøre at projektet kører meget mere problemfrit, når du har alt hvad du behøver lige ved hånden. Indvikl kæberne på din skruenøgle med gaffatape for at undgå at ridse dit armatur, mens du arbejder. Med vandforsyningen slukket, tænd da for vandhanen for at lindre eventuelle akkumulerede vandtryk og for at kontrollere, at forsyningen er slukket. Luk vaskens afløb og dæk det med en klud, for at undgå at miste nogen små vandhane dele, mens du arbejder.
 

Trin tre: Fjern vandhane håndtag

Fjern dekorative håndtags drejeknapper, ved at lirke dem ud af håndtaget, ved hjælp af en flad-hoved skruetrækker. Du vil se en skrue under hver drejeknap, der sikrer håndtaget til hoveddelen af vandhanen. Skru hver af skruerne af, og fjern håndtagene. Hvis skruerne eller dekorative dele er vanskelige at fjerne, skal du bruge WD-40 til at hjælpe med at løsne tingene op.

TIP: Når du begynder at fjerne dele, kan du tage billeder for at hjælpe dig med at huske, hvordan du sætter dem sammen igen. Alternativt kan du lægge dem ud i den rækkefølge, du fjernede dem i.
 

Trin fire: Undersøg pakningsmøtrikken

Start med at løsne pakningsmøtrikken med en skruenøgle. Når pakningsmøtrikken er løs, skal du kunne se stilken. Fjern stilken ved at vride eller poppe den af ventilen. Undersøg alle delene for tegn på skader eller korrosion.
 

Trin fem: Undersøg O-Ring og Skive

Hvis pakningsmøtrik og stilk er i god form, gå da videre til at inspicere pakningen og O-ringen placeret inde i vandhanens ventilsæde.
 

Trin seks: Rengør ventilen

Kig på det indre af ventilen for at se, om der er nogen mineralforekomster eller pakninger, der ser ud som om de er forværret. Løsn mineralforekomsterne ved iblødsætning af de berørte dele i eddike og bruge en nylon skrubbe svamp til at rense overfladerne. Rengør eventuelle tilstoppede huller i vandhanens krop med en pind, før skylning af eventuelle rester, ved at holde en klud over vandhanen og åbne vandforsyningens afspærring lidt.
 

Trin syv: Saml vandhanen igen

Saml vandhanen igen i samme rækkefølge, som du fjernede alt (O-ring og pakning, stilk, pakningsmøtrik, skrue og håndtag). Hvis du er usikker på den nøjagtige størrelse reservedele du har brug for, kan du tage den gamle pakning og O-ring til din lokale isenkramforretning, for en nøjagtig pasform, hvilket er nødvendigt for at undgå lækager.
 

Trin otte: Test vandhanen for lækager

Når du har samlet vandhanen igen, tænd da for vandforsyningen. Tænd vandhanen langsomt for at teste den. Hvis du stadig har en utæt vandhane, kan det være tid til enten at ringe til en professionel eller købe en ny.
 

Har du brug for at udskifte vandhanen?

Hvis du har kontrolleret alle de sædvanlige problemstillinger, der er anført ovenfor, og du stadig har en utæt vandhane, kan du være bedre stillet med at installere en ny vandhane. Dette gælder især, hvis du arbejder med en ældre vandhane. Disse typer inventarer holder ofte ikke meget længere end 10 år. At købe en ny vandhane har også den ekstra fordel at give din vask en opdateret look. Når du shopper for en erstatning, mål da den eksisterende og hvor mange huller der er i vasken til vandhanen (en, to eller tre). Bemærk også, om hullerne er udbredt eller centeret, så du vælger en vandhane, der passer bedst til din vask. Andre situationer, hvor udskiftning af vandhanen kan være den mest tids- og omkostningseffektive løsning omfatter:
 

 • Den utætte vandhane var billig og / eller det har ikke-standard dele, der er vanskelige at finde
   
 • Vandhanen lækker fra flere områder, såsom håndtaget og tuden
   
 • Den del du har brug for, forhandles kun i én butik, og den butik er allerede lukket
   
 • Placeringen af vandhanen er et trangt område, og når du sammenholder mængden af arbejde, der er nødvendige for at rense det med at erstatte med en ny, kan lige så godt bare erstatte det
   
 • Den eksisterende vandhane har omfattende korrosion
   

Hyre en vvs-er?

Hvis du har opbrugt dine personlige VVS-evner og stadig har en lækage, eller hvis du ikke er komfortabel med dette som et gør-det-selv projekt, så hyr i stedet for en blikkenslager. At få en professionel til at klare dette job giver ro i sindet. Derudover, kan en uddannet professionel håndtere nogle af de større årsager til problemer, såsom brudte eller revnede rør, at reparere den utætte vandhane og det underliggende problem. På tværs af Danmark, er priserne ved at ansætte en blikkenslager i gennemsnit 1.840. Blikkenslagere kan opkræve for jobbet eller time for time. Gennemsnitlige timeomkostninger spænder fra $ 300 til 980 kr., typisk koster det mere at ringe til en blikkenslager for et hasteprojekt, der ligger udenfor dagtimerne.
 

Når du ansætter en blikkenslager:

 • Find ud af, hvordan blikkenslageren opkræver (i timen eller ved jobbet).
 • Hvor lang tid han eller hun anslår jobbet til at tage, og hvem der vil slutte sig til ham eller hende på jobbet.
   

Konklusion

Reparation af en utæt vandhane kan være et hurtigt, let projekt, afhængigt af årsagen til lækagen og tilstanden af din vandhane. Lad ikke små lækager skabe store oversvømmelser. Uanset om du vælger at arbejde på dette som et gør-det-selv projekt, eller du vil ansætte en professionel, jo hurtigere du stopper den dryppende vandhane, jo bedre. Tænk på alle de penge og dyrebare ressourcer, der glider ned i afløbet med hvert dryp, og begynde at planlægge. Enten som et gør det selv projekt, eller ved at oprette din opgave på Pinploy.


 

FAQ

 • Gennemsnitlig tid for dette projekt: En time