dansk

Sådan dyrker du krydderurter på altanen

Sådan dyrker du krydderurter på altanen

Den begrænset plads man har på sin altan eller terrasse, kan godt bruges til helt bestemte formål. Her kan det især være godt at dyrke en lille urtehave. Krydderurter er nemme at gro, og de fleste af dem er meget hårdføre og kan klare at stå udenfor. Foruden dette, så smager de godt og kan løfte madlavningen med helt friske ingredienser. Her kan du læse en guide til, hvordan du også kan dyrke krydderurter på din altan eller terrasse. 

 

Hvilke krydderurter kan jeg dyrke

De mest almindelige krydderurter at dyrke er ting som basilikum, oregano, purløg, dild, rosmarin, mynte, og persille. Disse planter er alle nemme at anskaffe og dyrke. Har du et helt særligt ønske til en bestemt krydderurt, så kan du også sagtens forsøge dig med denne slags. Det kunne for eksempel være ting som karry og fennikel.

 

Valg af plantekasse eller potte

Afhængigt af pladsen, så kan du vælge mellem mange forskellige ting, når det kommer til at få plantet dine krydderurter. Plantekasser, potter, eller ophængte kasser, er alle populære valgmuligheder. Du kan overveje materialet alt efter dine egne ønsker, udseende, og budget. For eksempel kan potter fås i materialer som keramik, plastik, eller ler. De vil have forskellige karakteristika og pris, så du kan vælge efter disse behov for at finde den rigtige type af potte til din urtehave.

 

Hvordan gror man krydderurter på altanen

Den nemme måde involverer at købe dine krydderurter fra et havecenter eller supermarkedet, og blot omplante dem i dine ønskede potter og jord. Hver opmærksom på, at krydderurter fra supermarkedet godt kan have sværere ved at tilpasse sig koldere klimaer. Planter du flere krydderurter i samme kasse, undgå da at plante høje, invasive planter sammen med de mindre planter. Urter som mint og oregano kan godt være for invasive sammen med planter som basilikum og rosmarin.

 

Sørg for at sætte dine krydderurter væk fra for meget skygge. De fleste urter har bedst ved at blive plantet mere solrige steder. Er din opsætning nem at flytte rundt på, så kan du eventuelt rykke det efter sollyset ved forskellige årstider.

 

Når det kommer til at vande dine krydderurter, sørg da for at de får regelmæssige vandninger, men at de hverken får for meget vand eller tørrer ud. Har du planterne i potter, så er det ofte bedst at have potter med en bred bund, hvor vandet kan få lov til at løbe ud fra. Her skal du dog være opmærksom på, at fugten herfra ikke ødelægger underlaget, som potten står på.

 

I modsætning til mange andre slags planter, så er det ikke nødvendigt at give krydderurter gødning. Du kan godt give dem mere langsomt frigivende gødning engang hvert halve år eller organisk materiale til gødning. Det er dog ikke en streng nødvendighed.

 

Det er relevant at trimme krydderurterne i din urtehave fra tid til anden. Det kan selvfølgelig være i forbindelse med, at du skal bruge urterne til din madlavning. Men regelmæssig trimning kan hjælpe væksten, især så der er vil være enkelte planter som får det totale overtag. Er nogle af planterne begyndt at blomstre, så er det også vigtigt at klippe disse af. Planterne vil ellers lægge nye frø, som igen kan give en enkelt plante overtaget over de andre.

 

Hvis du får problemer med at dyrke din urtehave eller mangler hjælp til at opsætte en til at starte med, så kan du lægge en opgave op på Pinploy for at få hjælp fra eksperter nær dig.

 

 

 

 

FAQ

  • De fleste almindelige krydderurter kan sagtens plantes udenfor i det danske klima. Det kan være ting som persille, basilikum, oregano, mynte, rosmarin, dild, og purløg. Vær opmærksom på, at hvis du køber dine krydderurter fra supermarkedet, så kan de kræve lidt ekstra hjælp for at omstille sig til koldt vejr.

  • Stort set alle krydderurter kræver en regelmæssig vanding. Sørg dog for ikke at overvande planterne. Det kan være en fordel at have planterne i potter med en stor bund, hvor vandet også har mulighed for at løbe ud i bunden. Hold dog øje med, at det ikke skader underlaget, som potten står på.

  • Gødning er ikke rigtig nødvendigt. De fleste krydderurter kan gro helt fint på vand og sollys. Du kan godt give langsomt virkende gødning halvårligt, men det er ikke en nødvendighed.

  • Det er en god idé at gøre, især hvis du har flere slags urter plantet samme sted. Ved at trimme høje planter og fjerne blomster, så sørger du for, at der ikke er en type af plante som vil få overtaget over de andre.

  • Krydderurter har det bedst i solrige steder eller delvis skygge. Undgå derfor at stille planterne i fuld skygge. Du kan eventuelt rykke planterne rundt efter sollyset i de forskellige årstider.