dansk

Sådan laver du en køkkenhave

Sådan laver du en køkkenhave

En køkkenhave kan være en skøn tilføjelse til din have og har mange fordele. Du kan få friske råvarer og grøntsager, spare penge på dine dagligvarer, få et hyggeligt projekt i haven, og få mere biodiversitet i din have. Når det kommer til at anlægge en køkkenhave, så kan du her finde gode tips til at få den bedste have, hvor dine grøntsager kan vokse sig store og gode.

 

Find det bedste sted til en køkkenhave

Selve lokationen for din køkkenhave er en vigtig overvejelse, som er med til at gøre meget for havens trivsel. Det er vigtigst at anlægge køkkenhaven efter resten af havens placering og orientering. Du får det bedste resultat ved at placere køkkenhaven et sted, hvor den som udgangspunkt kan få omkring 6 timers sol om dagen. Det er især relevant på den nordlige halvkugle, hvor mængden af sollys er noget sparsom. Sørg også for at placere køkkenhaven et sted, hvor den undgår de værste og hårdeste vindstød. Er køkkenhaven i nærheden af en kilde til vand, så bliver det også nemmere at holde haven for dig.

 

Med en stor have vil de fleste bygge en køkkenhave i plantekasser. Har du ikke pladsen, eller gør der sig andre forhold gældende, så kan du med fordel bruge potter eller ophængte plantekasser til din køkkenhave. Sørg dog for, at planterne kan få de rigtige vandingsforhold og nok jord i deres potter eller kasser.

 

Størrelsen på køkkenhaven er også værd at overveje. Det hele afhænger af, hvor mange planter du ønsker og hvor meget arbejde, du vil lægge i haven. Større haver kan godt ende med at kræve noget arbejdskraft. Vær derfor forberedt på dette, inden du beslutter køkkenhavens størrelse. Er du i tvivl om, hvor du skal starte, så er et godt startsted en have på omkring 3 kvadratmeter. Der er altid efterfølgende mulighed for at udvide køkkenhavens størrelse.

 

Gør den rigtige jord klar

Alt efter hvor du bor, så vil du komme ud for at skulle arbejde med forskellige typer af jord. Det er tit muligt at opnå bedre resultater med din køkkenhave, hvis du tilpasser jorden korrekt inden. De mest typiske typer af jord kan være følgende:

 

Sandholdig jord:

Denne type af jord kan ofte være fattig på visse næringsstoffer. Du kan med fordel grave cirka 30 centimeter ned og herefter lægge et lag af kompost eller naturlig gødning på 10 centimeter efterfølgende. Det giver en bedre grobund for dine ønsket planter og deres rødder vil være tættere på de næringsholdige jordlag. Du kan også lægge et lag af barkflis ovenpå jorden, så den underlæggende jord holder bedre på fugten og giver planterne bedre vilkår.

 

Lerholdig jord:

Her kan du også arbejde en kompost eller næringsrig gødning ind i de nedre lag af jorden. På jordoverfladen kan det give bedst mening at lægge et mere vandabsorberende lag, som for eksempel blød savsmuld. Du kan ellers risikere at jorden falder sammen ved for store mængder af vand.

 

Jord til potteplanter og plantekasser:

Skal du ud og anskaffe jord til dine planter selv, så har du meget større valgfrihed og muligheder. Her kan du specifikt vælge jord efter de planter, som du ønsker at dyrke i køkkenhaven. Du kan høre en gartner eller ekspedient til råds, alt efter hvad du vil have plantet.

 

Hvad skal man plante i en køkkenhave

Du vælger som udgangspunkt helt selv, hvad du ønsker at have i din køkkenhave. Dog vil nogle grøntsager og planter klare sig bedre end andre. Der er også forskel på hvor nemme forskellige grøntsager er at håndtere og dyrke. Det er også værd at plante bestemte grøntsager i nærheden af hinanden. Bestemte planter vokser bedre sammen og kan støtte den fælles vækst. Følgende er lidt eksempler på gode sammensætninger af beplantninger:

 

1. Kål og broccoli passer godt sammen med planter fra bede-familien og mynte.

 

2. Tomater, gulerødder, peberfrugt, chili, løg, hvidløg, og koriander passer alle godt sammen i nærheden af hinanden.

 

3. Bønner er gode sammen med enten radiser, selleri, eller agurker.

 

4. Squash, ærter, bønner, agurker, og majs kan gro godt med hinanden, men har ofte en negativ virkning på tomater.

 

Undersøg dine ønsket planter og grøntsager, og find ud af hvad de virker godt og dårligt sammen med. Det kan hjælpe din køkkenhave med at opnå gode vækstforhold.

 

Dine planter kan enten komme fra frø eller spirer. Tidligere i sæsonen kan du købe frø, som du selv lader spirer indendørs i en lille bakke med et fugtigt miljø. Når frøene spirer efter 4-6 uger, så kan du omstikke dem til din udendørs køkkenhave. Starter du senere i sæsonen, kan du fra start af købe spirer og plante dem direkte i din køkkenhave.

 

Du kan finde hjælp til både at få startet og anlagt en god køkkenhave gennem Pinploy, hvor en ekspert kan hjælpe dig med at plante, passe, og holde en flot køkkenhave, som du kan få mest muligt ud af.

FAQ

  • Der er meget valgfrihed her, og du kan plante alt lige fra kål og salater, til tomater, agurker, bønner, selleri, og broccoli. Vær dog opmærksom på, hvordan de enkelte planter vokser, når de er sat i nærheden af hinanden.

  • Det er afhængigt af jorden og de grøntsager som er plantet i haven. Ved mere sandholdig jord kan du komme ud for at skulle vande oftere, især om sommeren. Lerholdig jord skal tit ikke have ligeså store mængder vand. Find de forskellige planters behov for vand, og hold øje med dine planter, især i de varme måneder.

  • Planter du tidligt på sæsonen, så kan du sagtens bruge frø. Efter 4-6 uger med at dyrke frø indendørs, kan du sætte de nye spirer ud i din køkkenhave. Ved spirer kan du starte direkte med at lægge dem ud i jorden i køkkenhaven. Det kan også gøres lidt senere på sæsonen.