dansk

Hvordan bygger man en støttemur

Hvordan bygger man en støttemur

Støttemure er brugt i mange haver til at danne grænse mellem to nivauer i haven og tillader nogle spændende muligheder indenfor design og opbygning af haven. Med støttemurer fjerner man hældningerne mellem to niveauer og får i stedet skarpe overgange med en flot mur i eksempelvis brosten, mursten, eller tømmer.

 

Planlæg din mur

Find først ud af, hvordan din mur skal stå, hvad den skal være lavet af, og hvad dens mål skal være. Sørg for, at støttemuren kommer til at være på din grund og ikke være til gene for naboer. Hævet areal af en vis højde bliver også i nogle kommuner betegnet som terrænregulering og kan godt kræve specielle tilladelser at bygge. Mange vil også bygge deres støttemure ud til fortov og veje, hvilket også kan kræve nogle godkendelser. Undersøg derfor grundigt, hvordan din mur skal bygges og hvordan dette stemmer overens med den lokale lovgivning.

 

Sådan bygger du en støttemur

En støttemur kan bygges på mange forskellige måder og i forskellige materialer. Du kan her læse nogle forslag til, hvordan man bærer sig ad med at bygge bestemte slags støttemure:

 

Støttemur i tømmer

De fleste mure af denne type bliver enten bygget med efterbehandlet fyrretræ eller hårdt træ. Start med at grave en rende langs med bunden på den hældning, som muren skal stå op ad. Det er vigtigt, at muren får et stabilt, fast underlag at stå på. Grav gerne renden cirka 90 cm dyb, alt efter dit valgte materiale. Der skal sandsynligvis også lægges dræn, hvis det hævet areal bag muren kan lede vand ned mod muren. Hav i disse tilfælde et område på omkring 50 cm ryddet omkring murens fod. Husk at fjerne sten og andre ting, der kan påvirke strukturens integritet.

 

Herefter skal der lægges et fundament. Start i den ene ende af din gravet rende og læg den første bjælke tømmer i renden. Bjælken skal holdes i vater, og du kan justere på dette med en hammer. Du kan holde træet på plads med stænger af armeringsjern eller ligende, som du banker ned i jorden omkring træet. Læg træ på denne måde langs hele længden af din ønsket mur.

 

Støttepæle skal også sættes ned for at holde muren oppe. Disse skal være på murens bagside, op ad det hævet areal. Sæt støtterne med et tilpas mellemrum. Pæle med en højde på 3 meter skal stå med 1.5 meters mellemrum, og 2,4 meter pæle skal have et mellemrum på 1,2 meter, for eksempel. Byg muren op med de horisontale bjælker, som sættes op af støttepælene. Skru støttepælene ind i muren, enten fra forsiden eller bagsiden. Pas på med, at skruerne ikke blive skruet ud gennem fronten på muren, hvis du sætter dem i fra murens bagside.

 

Til sidst kan du save murens ender til, fylde jord tilbage op ad murens bagside, og eventuelt male eller give træet olie.

 

Støttemur i betonelementer

Dette er en meget anvendt type af støttemur. Her bygges der lag af store betonblokke, som er et effektivt og holdbart materiale til de fleste slags mure. Start igen med at grave en rende i passende størrelse til dine blokke. Grav den så dybt, at den første række af blokke vil være halvt begravet. Husk at gør jorden omkring renden mere kompakt med en pladevibrator eller lignende. Dette er vigtigt for murens stabilitet.

 

Læg herefter et lag af stabilgrus i renden, omkring 20 cm under støttemurens niveau. Dette øger stabiliteten og giver bedre dræning af vand omkring muren. Fyld herefter et lag med jordfugtig beton ovenpå grusset, hvorefter du banker den første række af blokke ned på betonet. Lav den første række med en fugeafstand på 2-3 cm og vent derefter nogle dage, indtil betonet er hærdet. Herefter kan du bygge resten af muren, hvor du lægger betonblokke forskudt i forhold til det underliggende lag. Fyld sand eller grus bag muren, efterhånden som den får mere højde. Det sidste lag skal dog være almindelig muldjord, hvis der skal være græsplæne bag muren.

 

Mur i granit- eller sandsten

En tredje type af støttemur kan være bygget i mere naturlige materialer, for eksempel granit eller sandsten. Denne type mur findes i forskellige variationer, men typisk bruges der store sten, som lægges på meget den samme vis som for en mur i betonelementer. Fundamentet laves også ofte ved at grave en rende, som herefter fyldes med stabilgrus og jordfugtig beton. Læg lagene af sten forskudt af hinanden med mørtel for at holde muren sammen. Du kan lægge overskydende sten bag muren for støtte og fylde op med sand eller grus. Mange lægger også et lag af småsten omkring toppen af muren.

 

Vil du gerne have bygget en støttemur, men mangler du hjælp til at ordne opgaven for dig, så kan du bruge Pinploy til at finde en anlægsgartner eller ekspert til at sætte muren op for dig.

 

FAQ

  • Naturlige sten, som ikke har behov for at blive skåret til, vil typisk være den mest billige løsning. Generelt vil mure i betonblokke eller sten også kunne holde længere i mure end træ, og du vil på denne måde også kunne spare penge.