Regler man skal kende, når man anlægger have

Når du går i gang med at anlægge din have, er det afgørende at kende de regler, der styrer processen. Fra lovgivning om hegn til lokalplaner og vandløbsloven – at forstå disse regler er nøglen til at skabe din drømmehave uden problemer. Lad os udforske de vigtigste regler, du skal have styr på, når du planlægger at anlægge din have:

Hvad omfatter hegnsloven?

Hegnsloven i Danmark omfatter regler og bestemmelser vedrørende opførelse og vedligeholdelse af hegn på private ejendomme. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der gælder særlige forhold ved hegnsloven i Københavns Kommune. Hegnsloven omfatter:

  • Adskillelse af ejendomme

Hegnsloven giver ejendomsejere ret til at opføre et hegn, for at skelne ejendommen fra naboens ejendom. Dette kan være for at definere grænser og beskytte privatlivets fred.

  • Fælleshegn

Hvis du og din nabo kan blive enige om det, kan I dele omkostningerne og ansvaret for et fælleshegn, der adskiller jeres ejendomme. Hegnsloven fastsætter reglerne for, hvordan omkostningerne skal fordeles, og hvordan vedligeholdelsen skal håndteres. F.eks. tillader de fleste steder hegn med en vis maksimal højde, typisk mellem 1,8 og 2,0 meter, uden at kræve tilladelse. Vil du bygge højere end det, er det nødvendigt at indhente tilladelser, og/eller blive enige med naboen om det.

  • Hegnets udseende

Loven indeholder bestemmelser om, hvordan et hegn skal se ud, herunder højden, materialerne og farverne, så det ikke er til gene for naboerne eller omgivelserne.

  • Vedligeholdelse

Ejendomsejere har pligt til at vedligeholde deres hegn, herunder reparationer og udskiftning af beskadigede dele. Dette gælder også, hvis hegnet er fælles med en nabo.

  • Beskæringsret

Som ejendomsindehaver har du ret til at trimme grene, rødder eller andre planter, der vokser ind over din grund fra din nabos ejendom. Når du planter en have, er det vigtigt at sikre, at nye træer ikke strækker sig ind på din nabos grund. Hvis dette sker, har din nabo lov til at foretage beskæringer.

  • Tvister og klager

Hvis der opstår uenigheder eller tvister mellem naboer vedrørende hegnsforhold, bør Hegnsloven anvendes som en rettesnor for at løse disse tvister.


 

Hvad indeholder planloven?

Planloven indeholder regler og bestemmelser, der er relevante for anlæggelse af haver og udendørs arealer. Det er vigtigt, at du konsulterer din lokale kommune for at få vejledning og oplysninger om, hvordan planloven kan påvirke dine haveprojekter på din ejendom.

At være opmærksom og overholde planloven er afgørende for at sikre, at anlæggelsen af din have sker i overensstemmelse med lovgivningen, så du undgår eventuelle problemer med myndighederne og dine naboer. 
 

  • Afstand mellem nabogrunden

Regler som afstand til nabogrunden med henblik på at undgå skygge eller jordsætning er normalt ikke fastlagt i planloven. Sådanne regler fastsættes normalt i f.eks. de lokale bygningsreglementer.

  • Lokalplaner

Hvis din ejendom er omfattet af en lokalplan, skal du normalt overholde de bestemmelser og retningslinjer, der er fastlagt i den pågældende lokalplan. Den gældende lokalplan kan påvirke, hvad du må bygge eller plante og endda hvordan din have skal udformes. Lokalplaner kan også indeholde bestemmelser om afstand mellem bygninger og andre anlæg.

  • Kystnære områder

Bor du eller ejer du et sommerhus nær kystområdet? Er svaret ja, så er dette relevant for dig, når du planlægger at anlægge din have. Planloven indeholder nemlig regler for beskyttelse af kystnære områder mod erosion og oversvømmelse.

  • Miljøvurdering

Hvis du planlægger større haveprojekter, der kan have betydelig indvirkning på miljøet, kan der kræves en miljøvurdering i overensstemmelse med Planloven, hvor bl.a. Natura 2000 betegnelsen kunne være gældende for dit areal. Se nærmere på kort over gældende Natura 2000-områder, og deraf om dette er relevant for dig.


 

Hvad omfatter vandløbsloven?

Lovgivningen regulerer beskyttelsen og forvaltningen af vandløb og de tilhørende områder. Det er afgørende at overholde reglerne i Vandløbsloven for at undgå bøder og påbud om at genoprette eventuelle skader på miljøet i Danmark.

 

Beskyttelseszoner

Omkring vandløb findes beskyttelseszoner, hvor der typisk er restriktioner på aktiviteter som fældning af træer og terrænændringer.

 

Udgravning og opfyldning

Enhver form for udgravning eller opfyldning i nærheden af vandløb kræver normalt tilladelse fra de relevante myndigheder. Og hvis din have er placeret tæt på et vandløb, kan det være nødvendigt at implementere erosionssikring for at beskytte området mod skader.

 

Håndtering af spildevand

Korrekt håndtering af spildevand fra haven er også afgørende for at forhindre forurening af vandløbet. Det indebærer ofte at sikre, at vandet ledes korrekt væk fra vandløbet, samt at anvende miljøvenlige metoder til håndtering af kemikalier og gødning for at minimere risikoen for forurening.

 

Er bygningsreglementet relevant?

Bygningsreglementet kan have indirekte relevans for anlæggelsen af haver, selvom bygningsreglementet primært gælder for bygninger, især hvis der er bygningsmæssige strukturer involveret, såsom:
 

  • Terrasser og udestuer: Konstruktionen af terrasser og udestuer bør overholde Bygningsreglementets krav.
  • Carporte og skure: Også konstruktionen af carporte og skure skal følge Bygningsreglementets bestemmelser.
  • Fundamenter og konstruktion: Enhver struktur i haven bør overholde bygningsreglementets krav til fundamenter og konstruktion. Dette vil de næsten automatisk gøre, hvis de opføres af erfarne handymænd eller købes hos pålidelige producenter.
  • Energieffektivitet: Energieffektive løsninger bør overvejes i overensstemmelse med bygningsreglementets krav såsom:
    • Regnvandsopsamling: Opsamling af regnvand i regnvandstanke kan reducere behovet for at bruge drikkevand til vanding af haven. Sådan sparer du dermed energi forbundet med pumpeprocesser.
    • Solenergi: Integrering af solenergi i form af solcellepaneler til belysning eller opvarmning af vand til havebrug kan være en effektiv måde at reducere energiforbruget på.
    • Vandbesparende haveudstyr: Brug af vandbesparende haveslanger og sprinklersystemer kan mindske vandforbruget og dermed reducere energiforbruget forbundet med vandbehandling- og distribution.
    • Permeable belægninger: Brug af permeable belægninger som permeable fliser eller grus i stier og indkørsler tillader regnvand at sive ned i jorden i stedet for at løbe ud i kloaksystemet. Dette kan bidrage til at reducere belastningen på afledningssystemet for regnvand og mindske risikoen for oversvømmelse.
    • Placering af planter: Ved at plante træer og buske strategisk omkring huset kan man skabe naturlig skygge om sommeren, hvilket kan reducere behovet for aircondition og derved spare energi

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Hegnsloven i Danmark omhandler opførelse og vedligeholdelse af hegn på private ejendomme, herunder adskillelse af ejendomme, fælleshegn, hegnsudseende, vedligeholdelse, beskæringsret og løsning af tvister mellem naboer. I Københavns Kommune gælder særlige forhold i forhold til hegnsloven.

  • Planloven indeholder regler for anlæggelse af haver og udendørs arealer. Det er vigtigt at konsultere din lokale kommune for vejledning. Lokalplaner kan påvirke, hvad du må bygge eller plante, især i kystnære områder. Ved større projekter kan der kræves en miljøvurdering i overensstemmelse med Planloven.

  • Vandløbsloven regulerer beskyttelsen og forvaltningen af vandløb og deres omgivelser i Danmark. Det er vigtigt at overholde loven for at undgå bøder og påbud om miljøskader. Lovgivningen omfatter beskyttelseszoner, tilladelser til udgravning/opfyldning nær vandløb og korrekt håndtering af spildevand for at forhindre forurening.

  • Bygningsreglementet kan være relevant for havedesign, især når det kommer til konstruktion af terrasser, udestuer, carporte og skure. Det omfatter også krav til fundamenter og energieffektivitet, herunder regnvandsopsamling, solenergi og vandbesparende udstyr. Derudover kan strategisk placering af planter bidrage til energibesparelser. Lokale bygningsregler eller foreningsregler kan også være relevante og bør undersøges før haveprojekter påbegyndes.

Skrevet af